Er staan maandag reputaties op het spel

Er staan maandag reputaties op het spel

Print

Antwerpen is in de ban van de vakbondsacties van maandag. Opruiende verhalen in de pers en op de sociale media voorspellen een slagveld. Vrijdag deed zelfs het gerucht de ronde dat de harde kern van de Rotterdamse Feyenoord-fans van plan is om naar Antwerpen af te zakken. Dat lijkt ons sterk. Enkele relschoppers misschien, ja. Maar wat heeft een Hollands supporterslegioen nu te zoeken in een betoging tegen de Belgische regering?

Het kan ook heel anders verlopen. De vakbonden hebben de voorbije dagen en weken telkens weer herhaald dat ze geen hommeles willen. Iedereen is geschrokken van de schokkende gebeurtenissen in Brussel, niemand heeft daar baat bij. Een protestactie wordt al voldoende kracht bijgezet door het aantal deelnemers en door de bijbehorende spandoeken en de leuzen die worden gescandeerd. Vernielingen creëren alleen maar een contraproductief effect op de perceptie van de meerderheid van de bevolking.

Ook de politie is niet uit op schermutselingen. Het Antwerpse korps heeft veel ervaring opgebouwd in het omgaan met woelige manifestaties, onder meer met de voetbalhooligans en met verhitte menigtes in Borgerhout. De korpsleiding weet dat een massale machtsontplooiing provocerend werkt en dat het beter is om zich bescheiden op de achtergrond te houden en pas te chargeren als het echt niet anders kan. Dat is niet wat we in Brussel hebben gezien.

Zowel voor de politie als voor de havenarbeiders staat hun reputatie op het spel. Het Antwerpse korps bestaat echt niet uit flikken die erop kloppen zodra ze de kans krijgen. En de dokwerkers behoren tot de trots van Antwerpen. Dat enkele heethoofden in Brussel hun goede naam hebben bezoedeld, zal ook velen van hen heel hoog zitten.

Bovendien mogen we niet uit het oog verliezen dat de actie van maandag niet alleen rond de havenarbeiders draait. Het protest tegen de besparingsplannen van de regering wordt georganiseerd door de drie grote vakbonden (ABVV, ACV en ACLVB).

Laten we maandag allemaal het hoofd koel houden. Geweld helpt niemand vooruit.

.

Nu in het nieuws