8.000 eenden preventief afgemaakt in Barneveld

Foto: REUTERS

8.000 eenden preventief afgemaakt in Barneveld

Print

In de Nederlandse gemeente Barneveld worden achtduizend eenden geruimd uit vrees voor de vogelgriep. ‘Het gaat om een voorzorgsmaatregel, want de dieren zijn nog niet besmet’, zo zegt het Nederlandse ministerie van Economische Zaken.

De dieren moeten afgemaakt worden omdat het eendenbedrijf bezocht is door een vrachtwagen die eerder was een eendenbedrijf in Kamperveen, waar vogelgriep is uitgebroken, heeft bezocht.

Barneveld ligt midden op de Veluwe en dat is het hart van de Nederlandse pluimveebranche. De Nederlandse staatssecretaris Sharon Dijksma wil daarom geen enkel risico nemen op verspreiding van het virus.

De pluimveehouders in Nederland zijn bang voor een nieuwe massale epidemie zoals in 2003, toen een derde van de totale pluimveestapel moest worden geruimd.

‘Als de vogelgriep zich verder verspreidt naar de Veluwe is de schade niet te overzien’, zei Gert-Jan Oplaat, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP).

In België is er voorlopig nog geen sprake van vogelgriep. Uit voorzorg is er sinds vrijdag wel een ophokplicht ingesteld voor de professionele pluimveehouders in ons land.

.

Nu in het nieuws