28 doden bij aanval op bus in noorden van Kenia

Print

Gewapende mannen hebben zaterdagmorgen in Kenia 28 passagiers op een bus doodgeschoten. Dat meldt de politie van het department Mandera, in het noordoosten van het land. Ook het Keniaanse Rode Kruis bevestigt het dodental.

Volgens politiechef Noah Mwavinda gaat het om een aanslag van de terreurbeweging al-Shabaab. De daders lieten de bus stoppen en schoten iedereen dood die volgens hen geen moslim was.

‘Er zaten ongeveer zestig passagiers in de bus’, zegt Mwavinda. ‘De rebellen hielden hen tegen op ongeveer acht kilometer van Mandera, een grensstad met Somalië.’

Ze dwongen de passagiers uit te stappen, waarna de moslims van de niet-moslims werden gescheiden. De rebellen stapten daarna met de niet-moslims in de bus en wilden het gebied verlaten, maar hun bus kwam vast te zitten in de modder, aldus nog Mwavinda. ‘Ze hebben hun gevangenen dan geëxecuteerd.’

De radicaal-islamistische groepering al-Shabaab stamt uit Somalië. Maar sinds oktober 2011 steunt Kenia de Somalische regering in haar strijd tegen die terreurorganisatie. Sindsdien worden ook regelmatig in Kenia aanvallen uitgevoerd. Zo vielen in september vorig jaar nog zeker 67 doden bij een aanval op een winkelcentrum in Nairobi.

.

Nu in het nieuws