Nieuw ziekenhuis wordt hypermoderne mastodont

Print

Foto: Patrick Hattori

Duffel / Mechelen - De nieuwe campus van het Sint-Maartenziekenhuis langs de R6 in Mechelen schiet als een paddenstoel uit de grond. Zo’n 130 Poolse bouwvakkers werken mee om de ruwbouw van de hypermoderne mastodont eind 2015 klaar te krijgen. Op dat moment is de afwerking reeds gestart, om eind 2018 te kunnen verhuizen.

De contouren van het nieuwe ziekenhuis op de site tussen de Liersesteenweg, de R6 en de Tivoliwijk beginnen zich stilaan duidelijk af te tekenen. Afgewerkt zal de campus 105.000 vierkante meter groot zijn, of meer dan vijf keer de Nekkerhal.

Het project kost 325 miljoen euro, “Wij kiezen overigens resoluut voor een volledig nieuw ziekenhuis. Ook alle medische apparatuur zullen wij praktisch volledig vernieuwen tegen de verhuizing. Dat is een investering van nog eens tien tot vijftien miljoen”, zegt technisch directeur Jan Claesen van het AZ Sint-Maarten.

Voertaal op werf is Pools

De voertaal op de werf is Pools. Niet verwonderlijk, want de meerderheid van de bouwvakkers is van Polen afkomstig. Allemaal kunnen ze hier gemiddeld tot duizend euro bruto per maand meer verdienen dan thuis. “De loonkost en het gebrek aan bouwvakkers in eigen land maken dat wij voor de bouw van ons ziekenhuis beroep moeten doen op mensen uit het buitenland", vertelt Claesen. 

De technisch directeur van het ziekenhuis heeft het er met de aannemer al een paar keer over gehad. "Hij zegt dan telkens hetzelfde: ‘Als je er hebt, stuur ze.' Er is gewoon geen alternatief. De mensen worden wel op een correcte manier vergoed, volgens de Belgische regelgeving”, stelt Jan Claesen. Een Poolse arbeider verdient gemiddeld 2650 euro bruto per maand. 

Een uitgebreide reportage over het werfbezoek kan u dit weekend lezen in Gazet van Antwerpen - editie Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio