© Patrick Hattori

© Patrick Hattori

© Patrick Hattori

© Patrick Hattori

© Patrick Hattori

© Patrick Hattori

© Patrick Hattori

© Patrick Hattori

© Patrick Hattori

© Patrick Hattori

© Patrick Hattori

© Patrick Hattori

1 / 12

Nieuw ziekenhuis wordt hypermoderne mastodont

De nieuwe campus van het Sint-Maartenziekenhuis langs de R6 in Mechelen schiet als een paddenstoel uit de grond. Zo’n 130 Poolse bouwvakkers werken mee om de ruwbouw van de hypermoderne mastodont eind 2015 klaar te krijgen. Op dat moment is de afwerking reeds gestart, om eind 2018 te kunnen verhuizen.

Sven Van Haezendonck

De contouren van het nieuwe ziekenhuis op de site tussen de Liersesteenweg, de R6 en de Tivoliwijk beginnen zich stilaan duidelijk af te tekenen. Afgewerkt zal de campus 105.000 vierkante meter groot zijn, of meer dan vijf keer de Nekkerhal.

Het project kost 325 miljoen euro, “Wij kiezen overigens resoluut voor een volledig nieuw ziekenhuis. Ook alle medische apparatuur zullen wij praktisch volledig vernieuwen tegen de verhuizing. Dat is een investering van nog eens tien tot vijftien miljoen”, zegt technisch directeur Jan Claesen van het AZ Sint-Maarten.

Voertaal op werf is Pools

De voertaal op de werf is Pools. Niet verwonderlijk, want de meerderheid van de bouwvakkers is van Polen afkomstig. Allemaal kunnen ze hier gemiddeld tot duizend euro bruto per maand meer verdienen dan thuis. “De loonkost en het gebrek aan bouwvakkers in eigen land maken dat wij voor de bouw van ons ziekenhuis beroep moeten doen op mensen uit het buitenland", vertelt Claesen.

De technisch directeur van het ziekenhuis heeft het er met de aannemer al een paar keer over gehad. "Hij zegt dan telkens hetzelfde: ‘Als je er hebt, stuur ze.' Er is gewoon geen alternatief. De mensen worden wel op een correcte manier vergoed, volgens de Belgische regelgeving”, stelt Jan Claesen. Een Poolse arbeider verdient gemiddeld 2650 euro bruto per maand.

Een uitgebreide reportage over het werfbezoek kan u dit weekend lezen in Gazet van Antwerpen - editie Mechelen

Ziekenhuis geeft eerste impressies nieuwe kamers vrij

Een impressie van een eenpersoonskamer.© AZ Sint-Maarten

Een zicht op een toekomstige tweepersoonskamer.© AZ Sint-Maarten

1 / 2

Het AZ Sint-Maarten geeft de eerste impressies vrij van de kamers in het nieuwe ziekenhuis dat momenteel in Mechelen wordt gebouwd. In campus Rooienberg in Duffel werd zelfs een proefkamer ingericht om het ontwerp waar nodig nog aan te passen.

In het ontwerp voor het ziekenhuis langs de R6 wordt veel aandacht besteed aan de inrichting van de kamers. Per afdeling komen er zeven tweepersoons- en zestien eenpersoonskamers met een groter comfort.

In een eenpersoonskamer zal de patiënt beschikken over een eigen douche. “In de tweepersoonskamers zullen patiënten niet langer naast elkaar liggen, maar tegenover elkaar. Zo ligt iedereen aan een raam", zegt technisch directeur Jan Claesen van het AZ Sint-Maarten.

In de tweepersoonskamers beschikken de mensen elk ook over een eigen sanitaire cel met lavabo en toilet. "Wij kiezen daarvoor om de privacy maximaal te waarborgen, om hygiënische redenen en om kruisbesmettingen tegen te gaan”, legt Claesen uit.

Lees dit weekend een uitgebreide reportage over het nieuwe ziekenhuis in Gazet van Antwerpen - editie Mechelen.Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio