© EPA

Duizenden Belgen illegaal in Benidorm

Het vertederende beeld van Belgische gepensioneerden die genieten van hun oude dag in Benidorm is overbekend. Minder bekend is dat een goed deel van hen er eigenlijk op onwettige wijze verblijven.

DH

Wie meer dan drie maanden op Spaanse bodem doorbrengt, moet zich volgens de Spaanse wet in Spanje domiciliëren. “Zeker 5000 van de 15.000 Belgen aan de Costa Blanca doen dat niet”, zegt de voormalige consul Willy Leeman vanuit Calpe.

Een tweede categorie maakt het nog bonter: ook bruggepensioneerden brengen soms meer tijd door in Spanje of elders dan in België, terwijl ze volgens de RVA-regels als werklozen (met een bedrijfstoeslag) in België gedomicilieerd moeten blijven. En wie hier zijn domicilie heeft, moet hier ook “het grootste deel van het jaar” verblijven, luidt het bij de RVA.

Voor deze bruggepensioneerden gaan de tijden trouwens drastisch veranderen: vanaf 2016 zullen ze zich tot hun 65 jaar beschikbaar moeten houden voor de arbeidsmarkt. Dat is het plan van de regering. Overwinteren onder de Spaanse zon zit er dan helemaal niet meer in en hier gaan ze effectief moeten solliciteren.

Lees zaterdag meer in Gazet van Antwerpen.

Nu in het nieuws