Tompuur wint innovatieprijs Boerenbond & Landelijke Gilden

Foto: Chris De Bruyn

Tompuur wint innovatieprijs Boerenbond & Landelijke Gilden

Print
Sint-Katelijne-Waver - De Innovatiecampagne van Boerenbond en Landelijke Gilden nomineerde Kevin Schietecatte uit Sint-Katelijne-Waver omdat hij van overtollige tomaten een ambachtelijke puree maakt. Tompuur wordt al op dertien plaatsen in de omgeving van Katelijne verkocht.

“Zes jaar geleden stapte ik mee in het bedrijf van mijn ouders”, steekt Schietecatte van wal. "Het idee is vorige zomer gegroeid omdat in die periode elk jaar opnieuw de prijzen kelderen.” De prijs is soms zo laag dat tomaten worden vernietigd en niet meer voor consumptie in aanmerking komen. De producent krijgt dan 4 eurocent per kilogram. Dank zij Tompuur wordt niet alleen voedsel van de vuilnisbelt gespaard maar krijgt de producent een meer eerlijke prijs.

In de puree zitten alleen eigen tomaten zonder toevoegingen of conserveringsmiddelen. De tomaten worden eerst gecontroleerd, gewassen, versneden, gekookt en gezeefd. Die vloeistof wordt een tweede keer opgekookt en in de potten gestort. Tijdens de afkoeling wordt de puree automatisch vacuum getrokken. Daarna moet alleen nog het etiket worden opgeplakt en de houdbaarheidsdatum aangebracht.” Toch is het product twee jaar houdbaar.

Tompuur wordt al verkocht in dertien handelszaken: hoevewinkels, lokale groentewinkels, kruideniers en in de lokale Carrefour.

In Oud-Turnhout wordt Schietecatte op 25 november extra in de kijker gezet. Maar het publiek kan ook kennismaken met Tompuur via de sociale media en een publiekswinnaar aanduiden. Info op www.innovatiesteunpunt.be/publieksprijs

Lees het hele verhaalzaterdag in Gazet van Antwerpen-editie Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio