Prijs voor de veiligheid van Joodse kinderen

Foto: GvA

Prijs voor de veiligheid van Joodse kinderen

Print
Volgens schepen van Onderwijs Claude Marinower (Open Vld) kunnen de kosten die Joodse gezinnen in Antwerpen maken voor extra maatregelen om hun kinderen veilig naar school te kunnen laten gaan, oplopen tot duizend euro. Per jaar. En per kind. Ook de beveiliging van synagogen en andere Joodse instellingen kost de gemeenschap fortuinen.

En dat is toch wel hallucinant, want is het niet de overheid die als een van haar absolute prioriteiten heeft om de veiligheid van de mensen op haar grondgebied te garanderen? Dat lijkt me een fundamenteel principe van onze rechtsstaat. Het probleem schuilt erin dat de kwetsbaarheid van de Joodse gemeenschap van haar een uitzonderlijk geval maakt in onze samenleving. 

Openlijk of latent antisemitisme en de voortdurende verbanden die worden gelegd met het conflict in het Midden-Oosten en met omstreden beslissingen van de Israëlische regering, maken van haar een doelwit. De Joodse gemeenschap voelt zich onvoldoende beschermd en investeert dan maar zelf in extra beveiliging. 

Je zou kunnen redeneren: wie meer bescherming wilt, moet daar maar zelf voor opdraaien. Maar dit is heel anders dan de rijke stadsbewoners die zich afsluiten in ommuurde gated communities. In de vaak grote gezinnen in de Joodse buurten van Antwerpen heerst veel armoede. Toch gaat ook in die gezinnen met weinig middelen de veiligheid van de kinderen boven alles. 

Marinower heeft dus absoluut een punt. Maar het is de vraag of hij er ver mee zal geraken. Eerst moet hij zijn eigen partijtop ervan overtuigen dat zijn vraag om financiele bijstand van de federale overheid een thema is waarvoor Open Vld strijd wil leveren. En vervolgens moet die regering daar ook nog op ingaan. 

De eerste signalen zijn niet zo hoopgevend. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) zegt dat hij bereid is om het gesprek te voeren, maar dat de federale overheid nu al veel inspanningen doet. En N-VA-voorzitter en burgemeester Bart De Wever wil het idee ook niet afschieten, maar laat weten dat wat de stedelijke financiën betreft de middelen zijn uitgeput.

.

Nu in het nieuws