‘J.Rom: Force of Gold’ voorgesteld in Antwerpen

Print

In Antwerpen werd woensdag het eerste album van ‘J.Rom: Force of Gold’, boven het doopvont gehouden. J.Rom moet de opvolger worden van superheld Jerom, de Gouden Stuntman die in 1982 zijn cape aan de wilgen hing.


Lees zaterdag in Gazet van Antwerpen de exclusieve voorpublicatie van de allereerste album van J.Rom 'Schaduw'


Het eerste album van J.Rom met de titel ‘Schaduw’ is het eerste van een driedelige cyclus. De voormalige superheld is een sigaren rokende, door de drank verloederde en zwaarlijvig personage geworden, dat in de put zit omdat bij zijn laatste opdracht door zijn schuld veel slachtoffers zijn gevallen. Maar hij ontwaakt uit zijn nachtmerrie en neemt het op tegen de nieuwe schurk van dienst Abaddon.

Studio 100

Tekenaar is de Nederlander Romano Molenaar, die bekendheid verwierf als opvolger van Don Lawrence met de serie Storm en ook bij DC Comics (‘Birds of Prey’ en ‘Batman’) zijn gram haalde. “Voor DC Comics heb ik bijvoorbeeld meegewerkt aan Batman. Dan zit je vast aan heel veel regeltjes. Met J.Rom had ik de vrijheid om zijn wereld te ontwerpen en om mee te denken. Dat was bevrijdend. Uiteraard moest Jerom herkenbaar blijven. Maar het advies luidde niet: ‘Tot daar en niet verder’, maar juist ‘Tot daar en véél verder’.”

Molenaar tekent verhalen die verzonnen zijn door scenarist Bruno De Roover. Die was van 2000 tot 2012 aan de slag was bij Studio 100 en tekende mee aan reeksen als Samson & Gert, Wizzy & Woppy en vooral Kabouter Plop en had in P-magazine ook zijn eigen gagreeks Café Cowala. “Uiteindelijk is Jerom een hele eenzame mens. Hij is een oermens, tienduizenden jaren oud. Dat weten we nog van het Suske en Wiske-verhaal ‘De Malle Mergpijp’. Maar als je zo oud bent, wie heb je dan niet allemaal moeten achterlaten?”, zegt De Roover

J.Rom moet na de Suske en Wiske-spinoff Amoras illustreren hoe Standaard Uitgeverij met dit soort initiatieven naar de toekomst kijkt. Ze wil haar stripmerken voortdurend heruitvinden, uitlenen aan andere creatievelingen om vernieuwende interpretaties te leveren van helden van weleer.

Drieluik

‘Schaduw’ (56 pagina’s) ligt vanaf 26 november in de boekenrekken. Het tweede deel volgt in het voorjaar van 2015, het derde in het najaar van 2015. Prijs softcover bedraagt 7,99 euro, hardcover 14,99 euro. J.Rom is ook beschikbaar in de iBookstore.

 

MEEST RECENT