Mechelen kiest voor twee kinderburgemeesters

Print

Pieter Verhelst is het eerste jaar kinderburgemeester van Mechelen. In september 2015 volgt Merel Vanderelst hem op. Foto: Patrick Hattori

Mechelen - Mechelen heeft sinds woensdag een nieuwe kinderraad voor twee jaar. In die periode zullen er voor het eerst ook twee kinderburgemeesters zijn: Pieter Verhelst (11) en Merel Vanderelst (10).

Salma Abraray heeft afscheid genomen, maar ze heeft de smaak duidelijk te pakken. “Later wil ik ook burgemeester worden”, zegt ze. Misschien wordt ze ooit wel de eerste échte vrouwelijke burgemeester, maar eerst wil ze haar middelbare school in het Sint-Romboutscollege nog afmaken. Dat ze het heeft, getuigen de grote politici die haar tijdens de campagne voor de verkiezingen wat graag gebruikten. Met onder meer de plannen voor kindvriendelijke installaties en een scheurkalender kan de kinderraad onder haar leiding een mooi palmares voorleggen.

Verkeerstuin

Haar opvolgers zijn super gemotiveerd om minstens even goed te doen. Het eerste jaar is dat Pieter Verhelst (11) van Go Shil! “Ik ben heel blij dat ik dit mag doen”, reageert hij. En Pieter heeft in het nieuwe kindercharter al meteen een actiepunt. “Ervoor zorgen dat kinderen vaker kunnen oefenen in de verkeerstuin van het Vrijbroekpark. Als ik er tijdens het weekend kom, merk ik dat de verkeerslichten nooit werken. Dat is jammer, want het is belangrijk dat kinderen zich veilig in het verkeer kunnen begeven”, vertelt hij.

Combineren met school

Schepen van Jeugd Greet Geypen (Open Vld) heeft er alvast een goed oog in. “Pieter maakt een heel rustige en daadkrachtige indruk. We denken dat hij veel verantwoordelijkheidszin en engagement in zich heeft”, zegt de politica. Al moeten de tieners hun taak wel zien te combineren met hun school. “Ik zit ook op de Academie voor Beeldende Kunsten, ik volg toneellessen en ik doe aan atletiek”, zegt Pieter. Om het voor de kinderen haalbaar te houden, kiest Mechelen daarom voortaan voor twee kinderburgemeesters. Zo zal Merel Vanderelst (10) van de vrije basisschool De Ark in Battel eerst de secretaris van Pieter zijn en hem in september 2015 opvolgen als kinderburgemeester. 

 

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio