Carine Biesemans uit Borsbeek

Carine Biesemans uit Borsbeek© KMa

'Onsloopbare bunker' kan ook geïntegreerd worden in omgeving

In de Corluystraat in Wommelgem heeft een aannemer zijn tanden stukgebeten op een ‘onsloopbare’ bunker uit de Tweede Wereldoorlog in gewapend beton.Enkele kilometers verder in Borsbeek worden de bunkers juist omarmd door hun eigenaars.

KMa

Vlak na de oorlog probeerde men in de Schanslaan in Borsbeek drie betonnen redoutes te slopen. Tevergeefs. Niemand kreeg ze klein.

Carine Biesemans vindt dat helemaal niet erg. Ze houdt van de redoute in haar tuin. "De vorige eigenaar kweekte er champignons in. Hoewel de bunker niet beschermd is, hebben wij er nooit aan gedacht om dat bouwsel te slopen. Wij vinden het een meerwaarde. Mijn man heeft glas in die schietgaten gezet en binnen is een feestzaaltje voor eigen gebruik. Onze kinderen hebben er heel veel plezier in beleefd. Het enige nadeel is de vochtigheid. Het ruikt er altijd wat muf."

Lees het hele verhaal donderdag in Gazet van Antwerpen.

Bunker lijkt niet te slopen

© Joren De Weerdt

Een Duitse telefoniebunker uit 1940 zorgt voor vertraging bij een nieuwbouwproject in de Corluystraat in Wommelgem. De aannemer krijgt het complex uit gewapend beton niet afgebroken zonder schade toe te brengen aan de omliggende huizen.

Gedurende anderhalve dag beukte de aannemer met een kraan met een grote pin op de bunker in, met als schamel resultaat dat alleen het bunkerportaal kon worden gesloopt. Maar de pin moest wel twee keer vervangen worden. De aannemer moest het werk stilleggen, omdat bij de buren de muren begonnen te trillen.

De Duitse gründlichkeit bezorgt de ontwikkelaar van een groot nieuwbouwproject op de hoek van de Herentalsebaan en de Corluystraat in Wommelgem grote kopzorgen. Na de dood van dokter Van der Sande werd zijn villa afgebroken om in de grote parktuin luxe-appartementen en eengezinswoningen op te trekken. Dat achteraan een overwoekerde bunker van ongeveer vijf op vijf meter ligt die de dokter als kippenhok gebruikte, leek een detail.

Onderaannemer GCB uit Borgerhout nam de sloopklus aan. De villa en de garage gingen gewillig tegen de grond, maar GCB beet zijn tanden stuk op de bunker. De zaakvoerder zelf wenste gisteren niet te reageren, “omdat een krant het toch maar opblaast”, zei hij. Die woordkeuze is goed gekozen, want dynamiteren lijkt in dit geval bijna de enige optie. Alleen is dat onmogelijk omdat er een huis op enkele meters van de bunker staat.

Lees het volledige verhaal woensdag in Gazet van Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio