Rechter wijst verplichte opvang voor gehandicapte vrouw af

De rechtbank in Dendermonde heeft de beslissing op eenzijdig verzoekschrift, waarbij in mei de overheid verplicht werd een vrouw met een beperking opvang te bieden op straffe van een dwangsom van 500 euro per dag, verbroken. Dat melden het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap en de vzw Opvang Tekort.

tomas

De rechter in kortgeding in Dendermonde had in mei beslist dat er dringende opvang moest komen voor Rita V., een 64-jarige gehandicapte vrouw uit Haaltert. De vrouw kwam in een kritieke situatie terecht nadat haar zus, die haar altijd verzorgd had, overleed. Het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap ging in verzet tegen de beslissing van de rechter, en het derdenverzet werd woensdag toegekend.

“De rechtbank stelt nu dat de vrouw de gewone procedure, waarbij de schaarste zo eerlijk mogelijk wordt ingevuld, had moeten volgen”, zegt Karina De Beule, woordvoerster van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap. “Het argument van de hoogdringendheid vervalt en de vrouw had de procedure moeten volgen. Het is de weg die elk jaar door duizenden mensen gevolgd wordt. Voor de vrouw in kwestie hebben we nog opvang voorzien tot 30 november. Ze kan het best zo snel mogelijk een aanvraag indienen.”