"Aanpak rond deradicalisering werkt niet"

De aanpak van het Antwerpse stadsbestuur om radicaliserende jongeren tegen te houden om naar Syrië te trekken werkt niet en geeft enkel een vals veiligheidsgevoel. Dat is althans de mening van sp.a-politicus Hicham El Mzairh.

Het stadsbestuur van Bart De Wever (N-VA) startte een jaar geleden met een Cel Deradicalisering en die wordt nu uitgebreid van vijf tot negen medewerkers. Bedoeling is om moslimjongeren met plannen om in Syrië te gaan strijden op te sporen en tegen te houden.

Maar de aanpak van de stad werkt niet volgens El Mzairh. “De stad weet niet hoe ze jongeren moeten bereiken. In moskeeën of vzw’s werden alleszins geen folders uitgedeeld”, meent de sp.a-politicus. Ook de toon staat hem niet aan. “Ze hanteren stoere taal, wat net het vertrouwen ondermijnt van de jongeren ten opzichte van het stadsbestuur.”

De stad meent dat haar beleid vruchten afwerpt, maar vanop het veld stelt Mzairh het tegenovergestelde vast. “Ik krijg dagelijks vragen van ouders die in de problemen zitten en hun kinderen zien radicaliseren. Ze weten niet waar ze ermee naartoe moeten.”

Antwerpen versterkt cel Deradicalisering

© BHUL

De stad Antwerpen blijft inzetten op de strijd tegen radicalisering. De stedelijke cel Deradicalisering wordt uitgebreid van vijf naar negen medewerkers.

Daarbij wordt op zoek gegaan naar mensen van buiten de stadsdiensten. ““Het fenomeen van radicalisering gaat niet verdwijnen als het Syrië-conflict stopt”, zegt burgemeester Bart De Wever.

Lees woensdag meer in Gazet van Antwerpen - Editie Stad

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio