© Shutterstock

Daarom hebben we meer dan één crisis in ons leven

29, 39, 49 of 59 jaar? Dan is de kans groot dat je knopen wil doorhakken. Volgens wetenschappers aan de universiteit van New York nemen mensen vaker grote beslissingen als er een belangrijke verjaardag zit aan te komen. Hun bevindingen zijn verschenen in het wetenschappelijk blad Proceedings of the National Academy of Sciences.

vwh

Een team onderzoekers zegt dat mensen vaker beslissen om van werk te veranderen of te stoppen met een affaire als ze binnenkort een belangrijke mijlpaal in hun leven bereiken. Dat komt omdat ze hun leven op die momenten evalueren en conclusies trekken die een invloed zullen hebben op hun toekomst. Daarom zeggen de vorsers dat sommige mensen niet één grote midlifecrisis ervaren, maar kleinere crisissen in de loop van hun leven.

Deze bevindingen zijn gebaseerd op een analyse van gepubliceerde gegevens waaronder de profielinfo van mannen en vrouwen op Ashley Madison, een datingsite voor getrouwde mensen. Daaruit blijkt dat 950.000 mannen met een account 29, 39, 49, of 59 jaar waren. Bij vrouwen was deze trend in iets mindere mate zichtbaar.

De wetenschappers bekeken ook data op Athlinks, een website voor marathonlopers. Hier ontdekten ze dat 74 procent van de 500 lopers tussen 25 en 64 bijna een mijlpaal in hun leven zouden bereiken. Vooral 29-jarigen waren ingeschreven voor hun eerste marathon. Meer nog: lopers van 29 en 39 jaar waren sneller dan hun collega’s die al 30 of 40 waren. Wellicht omdat ze snel nog iets wilden bewijzen. Daarnaast werden gegevens van Centres for Disease Control bestudeerd. Daaruit bleek dat er tussen 2010 en 2011 iets mannen en vrouwen zelfmoord pleegden die een belangrijke leeftijd naderden.

‘Als je je in het midden van iets bevindt, is het makkelijk om het hoofd naar beneden te houden en gewoon door te gaan met de dagelijkse dingen des levens. Maar als je stil staat durf je in vraag te stellen hoe het gaat met jezelf en dat leventje’, zegt auteur van de studie Hal Hershfield. ‘Ons onderzoek toont aan dat we aan het einde van een decennium vaker grotere investeringen doen. Wie zich bewust is van deze tendens, kan constructieve keuzes maken.’

MEER OVER Fit & Gezond