© Photo News

Problematisch blusdeken: Peeters neemt maatregelen voor veiligheid consument

Minister van Consumentenzaken Kris Peeters is op de hoogte van de problemen met blusdekens zoals aangekaart door Test-Aankoop. Volgens Peeters wordt er gewerkt aan een aangepaste Europese normering. Maar in afwachting van die nieuwe norm gaat Peeters na of er al kan opgetreden worden tegen blusdekens die niet voldoen aan de huidige norm. “Want de consument mag uiteraard niet misleid worden”, aldus Peeters.

Uit een test van Test-Aankoop blijkt dat veel blusdekens die in de winkel verkrijgbaar zijn, geen nut hebben of zelfs contraproductief zijn. De falende blusdekens moeten uit de handel genomen worden, meent de consumentenorganisatie.

“Ik ben goed op de hoogte van dit dossier”, reageert federaal minister Peeters. “Dit wordt momenteel Europees aangekaart en er lopen gesprekken met het CEN (Centre Européen de Normalisation) om de Europese norm waaraan branddekens moeten voldoen, aan te passen. Ik zal aan Agoria, dat als sectorfederatie deel uitmaakt van het CEN, een stand van zaken opvragen over de lopende gesprekken”, aldus Peeters.

In afwachting van die aangepaste Europese norm, wil Peeters nagaan of er bijvoorbeeld op blusdekens met een negatief resultaat een waarschuwing kan worden aangebracht dat deze “niet geschikt zijn voor frituurbranden”. “Daarnaast zal ik bekijken hoe kan opgetreden worden tegen branddekens die niet aan de huidige norm voldoen, want de consument mag uiteraard niet misleid worden”, aldus Peeters. “Op die manier kan de veiligheid voor de consument gegarandeerd worden, en daar gaat het tenslotte om”, besluit de CD&V-minister.