© Archief

NMBS maakt zwartrijden goedkoper

Treinreizigers die zonder ticket opstappen aan haltes waar loketten of automaten ter beschikking zijn, maar wel de treinbegeleider op voorhand verwittigen, betalen vanaf 1 februari een supplement van 7 euro. Nu is dat nog 3 euro. Zwartrijders die nalaten om de treinbegeleider te verwittigen betalen vanaf dan 7 euro en doen dus een goede zaak. Volgens de huidige regeling dienen ze nog een supplement te betalen van 12,5 euro.

De wijziging is een gevolg van de vereenvoudiging van de ticketverkoop aan boord, zo meldt NMBS-woordvoerder Bart Crols woensdag. De vereenvoudiging moet de discussies aan boord van de trein - die regelmatig aanleiding geven tot agressie tegen de treinbegeleider - tegengaan, luidt het. “In de nieuwe regeling rekent de treinbegeleider automatisch slechts één enkel supplement aan. Dat moet discussies en uiteindelijk ook agressie tegengaan.”

Voor haltes waar geen loketten of automaten aanwezig zijn, moet ook vanaf februari 2015 nog steeds geen supplement betaald worden, preciseert de NMBS.

Reizigersvereniging TreinTramBus noemt het lagere supplement “onbegrijpelijk” en verwacht zelfs meer agressiegevallen.