© gvh

Verrassingsconcert Meerdonkse fanfare op speciale avant-première

Sint-Cecilia geeft kleur aan filmmusical ‘Brabançonne’

Koninklijke fanfare Sint-Cecilia uit Meerdonk gaf de avant-première van de nieuwe Vlaamse film Brabançonne van Vincent Bal gisteravond in de Sint-Niklase Siniscoop een extra feestelijk tintje met een verrassingsconcert. Dat viel best in de smaak bij de dames van Ladies Night.

GUY VAN HOEYLAND

Eigenijk paste de avant-première van Vlaanderens eerste filmmusical Brabançonne in de Ladies Night, waarin een exclusief vrouwelijk publiek maandelijks een avant-première kan bekijken. Dit keer was er toch een aantal mannen van de partij en dat had alles te maken met het onderwerp van de film.

‘De film gaat over rivaliserende fanfares en wij hebben erin gefigureerd. We hadden opnames op de Heizel in Brussel en we waren dus heel benieuwd wat ze ervan gebruikt hebben in de film’, vertelt Filip Paelinck van Sint-Cecilia, net voor het concert begint. De muzikanten moesten dankzij de Sint-Niklase Siniscoop niet wachten tot de grote première volgende maand.

‘Toen we hoorden dat ze een fanfare zochten om te spelen bij de avant-première, stelden we ons meteen kandidaat. Maar dan wilden we wel de film zien natuurlijk. Gelukkig kregen we uitzonderlijk de toestemming om mee te kijken, ook al is het Ladies Night Ik heb er geen enkel probleem mee om tussen allemaal vrouwen te zitten. Of mijn vrouw dat even leuk vindt, zal ik vanavond wel horen’, lacht Filip.

Terwijl iedereen nog stond aan te schuiven aan de kassa, kwam de Meerdonkse fanfare aangestapt en dat bleek voor het wachtende publiek een heel aangename verrassing. Veel van de wachtende dames begonnen prompt foto's te nemen van de muzikanten. De muziek zorgde ervoor dat de sfeer er al snel goed in zat.

‘We speelden allemaal vrolijke deuntjes, omdat dit het best bij de film past.’ Vanzelfsprekend mocht, gezien de titel van de film, het volkslied niet ontbreken. De Brabançonne werd trouwens op applaus onthaald.

Weer voltreffer

Voor Siniscoop betekende de avant-première opnieuw een voltreffer.‘Onze Ladies Night lokt elke maand veel volk. Het succes hangt af van de film. We merken heel goed dat Vlaamse films weer heel sterk in trek zijn’, weet Bart Ingels, manager van Siniscoop.

Die lijn blijkt zich trouwens ook door te trekken naar de rest van het publiek. ‘Vlaamse films doen het doorgaans beter dan de Amerikaanse blockbusters. Recente uitschieters waren FC De Kampioenen en Marina, maar dat zal natuurlijk niet verbazen.’

Stijgend aantal bezoekers

Siniscoop is vast van plan om verder te blijven werken met Ladies Night en avant-premières. ‘Ze lokken meer volk en zorgen voor extra sfeer. Ons aantal bezoekers blijft stijgen. Vorig jaar haalden we ruim 700.000 bezoekers en voor 2014 verwachten we een stijging met enkele procenten.’ Gisteravond zaten er dus plots ook mannen in de zaal tijdens Ladies Night en dat vroeg toch wel om enige uitleg.

‘Ze horen als figuranten natuurlijk wel bij de cast, dus ik vond dat het bij wijze van hoge uitzondering wel moest kunnen. Natuurlijk heb ik wel eerst gevraagd aan de dames of het voor hen oké was.’

Mobiliteit en haven

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio

MEER OVER