Bunker lijkt niet te slopen

Een Duitse telefoniebunker uit 1940 zorgt voor vertraging bij een nieuwbouwproject in de Corluystraat in Wommelgem. De aannemer krijgt het complex uit gewapend beton niet afgebroken zonder schade toe te brengen aan de omliggende huizen.

Lieve Mariën, Kristin Matthyssen

Gedurende anderhalve dag beukte de aannemer met een kraan met een grote pin op de bunker in, met als schamel resultaat dat alleen het bunkerportaal kon worden gesloopt. Maar de pin moest wel twee keer vervangen worden. De aannemer moest het werk stilleggen, omdat bij de buren de muren begonnen te trillen.

De Duitse gründlichkeit bezorgt de ontwikkelaar van een groot nieuwbouwproject op de hoek van de Herentalsebaan en de Corluystraat in Wommelgem grote kopzorgen. Na de dood van dokter Van der Sande werd zijn villa afgebroken om in de grote parktuin luxe-appartementen en eengezinswoningen op te trekken. Dat achteraan een overwoekerde bunker van ongeveer vijf op vijf meter ligt die de dokter als kippenhok gebruikte, leek een detail.

Onderaannemer GCB uit Borgerhout nam de sloopklus aan. De villa en de garage gingen gewillig tegen de grond, maar GCB beet zijn tanden stuk op de bunker. De zaakvoerder zelf wenste gisteren niet te reageren, “omdat een krant het toch maar opblaast”, zei hij. Die woordkeuze is goed gekozen, want dynamiteren lijkt in dit geval bijna de enige optie. Alleen is dat onmogelijk omdat er een huis op enkele meters van de bunker staat.

Lees het volledige verhaal woensdag in Gazet van Antwerpen