Spaanse priesters geschorst wegens kindermisbruik

Een aantal priesters in Spanje is na beschuldigingen van kindermisbruik geschorst. Deze zaak zou veel groter kunnen zijn dan aanvankelijk werd aangenomen. Volgens de jongste getuigenissen van een vandaag volwassen man uit Granada is een intern onderzoek gestart en zijn de betrokkenen met onmiddellijke ingang geschorst. Dat deelde het aartsdiocees Granada in het zuiden van het land maandagavond laat mee.

sdv

Ook de Spaanse Justitie onderzoekt deze zaak. Het aantal geschorsten werd officieel niet meegedeeld. De media spreken van twaalf beschuldigden, van wie er tien geestelijken zijn.

De krant El País en andere media schreven dinsdag dat het onderzoek werd ingeleid op aandringen van paus Franciscus zelf, nadat het hoofd van de katholieke kerk van het slachtoffer een brief had ontvangen. De jongeman had naar eigen zeggen jarenlang tevergeefs geprobeerd 'alle gruwelijke herinneringen te begraven'. Hij besliste dan het misbruik in de zomer eerst bij de paus en vervolgens in oktober bij de autoriteiten aan te kaarten om anderen een dergelijk leed te besparen.

Na de ontvangst van de vijf pagina’s tellende brief had de paus hem in augustus persoonlijk getelefoneerd en hem in de naam van de kerk om vergiffenis gevraagd en de jonge universiteitsprofessor uitgenodigd naar het Vaticaan te komen. Dat berichtten de media onder aanhaling van het slachtoffer en kerkelijke kringen. 'Ik heb je brief meerdere keren gelezen. Jouw verhaal heeft me erg aangegrepen, ik heb enorm veel pijn gevoeld', zou de kerkvorst (77) de man gezegd hebben aan de telefoon.

Uit speurderskringen vernam het staatspersbureau efe dat het misbruik van het vandaag 24-jarige slachtoffer, destijds een misdienaar, zeker tien jaar geleden 'gedurende jaren' heeft plaatsgevonden. Een politiewoordvoerder zei dat momenteel wordt onderzocht of er nog andere slachtoffers van de beschuldigden en/of er nog andere medeplichtigen waren. Arrestaties zijn voorlopig niet voorzien.

De onlinekrant Elconfidencial.com schreef dat de autoriteiten niet van een geïsoleerd geval uitgaan. Het misbruikschandaal kan tot één van de ergste in de geschiedenis van Spanje uitgroeien. De geestelijken hadden met kinderpornobendes samengewerkt. Aartsbisschop Francisco Martínez van Granada bleef dinsdag zonder opgaaf van redenen weg van een algemene vergadering van de Spaanse bisschoppenconferentie.

Sinds zijn ambtsaanvaarding in maart 2013 treedt de nieuwe paus op tegen kindermisbruik in de kerk. Eind vorig jaar richtte hij een commissie voor de bescherming van minderjarigen op. Enkele dagen geleden riep de Argentijn een nieuwe raad in het leven, die het wegwerken van de achterstand van het aantal misbruikgevallen en andere zwaarwegende delicten in de roomskatholiekek kerk moet vergemakkelijken.