© EPA

‘Doodzieke vader koningin Maxima moet nog voor rechter komen’

Het gaat niet goed met Jorge Zorreguieta, de vader van de Nederlandse koningin Maxima. De man zou een ernstige vorm van leukemie hebben, waardoor hij doodziek is. Maar dat weerhoudt enkelingen er niet van om de man opnieuw voor de rechter te dagen.

mige

Het is geen geheim dat Jorge Zorreguieta een veelbesproken figuur is. Zijn achtergrond zorgde er zelfs voor dat het Nederlandse koningshuis argwanend keek toen de toenmalige prins Alexander met zijn nieuwe liefde Maxima kwam pronken. Maar liefde overwint alles, en tegen Zorreguieta werd nooit een zaak aangespannen wegens te weinig bewijzen. Daar komt anno 2014 misschien wel verandering in.

Drie mensen, twee nabestaanden en een slachtoffer, zijn namelijk naar het gerechtshof gestapt om de vervolging van Zorreguieta af te dwingen, zo beweert journalist Arnold Karskens, die met het boek ‘De Zaak-Zorreguieta’ voor heel wat ophef in Nederland zorgt.

Een van de advocaten van de drie deed in 2013 aangifte van misdrijven tegen de menselijkheid en verdwijningen in Argentinië tussen 1976 en 1983. Zorreguieta zou daarin een belangrijke rol hebben gespeeld en mogelijk de dood van vijfhonderd tot duizend mensen op zijn geweten hebben, zo melden verschillende Nederlandse kranten.