© Novum DIRK HOL

Geen nieuwe gevallen vogelgriep in Nederland

De vogelgriep heeft zich niet verder verspreid in Nederland. Het landelijk vervoersverbod wordt ingetrokken. Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken maakte dinsdag bekend dat onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) uitwijst dat op bedrijven in de omgeving van het getroffen pluimveebedrijf in Hekendorp geen vogelgriep is vastgesteld.

De NVWA controleerde alle pluimveebedrijven in een straal van 10 kilometer rond de besmette kippenboerderij. Twee boerenbedrijven in de directe omgeving bleken maandag al niet besmet te zijn.

Omdat de vogelgriep verder niet is aangetroffen, vervalt het landelijk vervoersverbod voor pluimvee, eieren, mest en gebruikt strooisel. Dat verbod gold sinds dit weekeinde de besmetting in Hekendorp (gemeente Oudewater) werd vastgesteld.

Het gaat om een vogelgriepvariant (H5N8) die zeer besmettelijk is voor gevogelte en ook overdraagbaar is op mensen, die er milde griepverschijnselen van kunnen krijgen.

In een straal van 10 kilometer rond het besmette pluimveebedrijf blijft tot 18 december wel een vervoersverbod gelden.

In heel Nederland blijft verder voor zeker dertig dagen de ophokplicht van kracht om de kans op nieuwe besmettingen zo klein mogelijk te houden. Dijksma wijst erop dat ook belangrijk is dat pluimveehouders letten op de hygiëne en bijvoorbeeld van kleding en schoenen wisselen als ze de stallen binnengaan.