© BELGA

Van Overtveldt wil Zilverfonds afschaffen

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) wil “bestuderen wat de financiële en budgettaire gevolgen zijn wanneer het Zilverfonds wordt uitgedoofd”. Dat heeft hij dinsdag tijdens zijn ‘hearing’ in de Kamer aangekondigd. Volgens N-VA zou het schrappen van die “lege doos” alvast 120.000 euro per jaar kunnen besparen.

De regering-Verhofstadt lanceerde het Zilverfonds in 2001 om de kosten van de vergrijzing op te vangen. Doel was reserves aan te leggen door begrotingsoverschotten in het fonds te storten. “Het tegenovergestelde gebeurde echter”, hekelen N-VA’ers Veerle Wouters, Siegfried Bracke en Daphné Dumery in het wetsvoorstel ter afschaffing dat ze recent opnieuw hebben neergelegd in de Kamer. “Het geld werd uitgedeeld en begrotingsoverschotten werden niet geboekt.”

Hoog tijd dus om het fonds op te doeken, vindt N-VA. “Het Zilverfonds is verworden tot een structuur buiten het uitbrengen van een jaarverslag geen enkele activiteit uitoefent, laat staan enige maatschappelijke meerwaarde heeft”, aldus Wouters, Bracke en Dumery.

Volgens N-VA zou een afschaffing 120.000 euro besparen. Geld dat nu gaat naar de vier personeelsleden belast met de werking van het Zilverfonds, kantoorbenodigdheden, het jaarverslag, een bedrijfsrevisor en zitpenningen voor de raad van bestuur. “Dit lijkt misschien niet veel, maar vele kleintjes maken een groot”, besloot Wouters.