© SVdE

MicroStart: leningen aan ondernemers die worden afgewezen door de bank

MicroStart, een organisatie die leningen geeft aan ondernemers die er bij de bank geen krijgen, is officieel van start gegaan in Antwerpen. In de eerste proefmaanden kende MicroStart al 67 microkredieten aan een Antwerpse ondernemers toe.

CWil

MicroStart is grotendeels in handen van BNP Paribas Fortis, maar haalt ook 29 procent van zijn middelen van het Europees Sociaal Fonds. Een gedeelte van het belastinggeld dat de federale regering doorstort aan Europa, komt dus terug in de vorm van kredieten aan Belgische ondernemers. In Brussel bestaat MicroStart al vier jaar, en vorig jaar werden er ook agentschappen geopend in Gent en Luik. Nu is Antwerpen aan de beurt.

“Wij geven leningen aan mensen die volgens banken niet kredietwaardig zijn, maar waar wij zelf wel in geloven”, zegt Francine Carron, manager van MicroStart Antwerpen. “Wij houden niet enkel rekening met het zakenplan dat een ondernemer ons voorlegt, maar ook met de motivatie van mensen, met de persoonlijke situatie en met de omgeving.”

Een ondernemer kan maximaal 15.000 euro lenen bij MicroStart, tegen een rentevoer van 8,95 procent. Dat is een gangbaar tarief voor persoonlijke leningen aan ondernemers, waarbij de rentevoeten fors hoger liggen dan bij hypothecaire kredieten.

Vastgoed

Jobs in de regio