© katrijn van giel

‘Prijsschok op woningmarkt als rente stijgt’

Economisten van ING verwachten dat het gewijzigde regime van de woonbonus aanleiding zal geven tot een prijscorrectie op de woningmarkt. Die correctie zou al vanaf 2015 zichtbaar zijn, maar zal zich waarschijnlijk over meerdere jaren manifesteren. Vooral als de rente weer gaat stijgen, dreigt een prijsschok. Over de precieze omvang van de correctie blijft men voorzichtig.

De Standaard berichtte dinsdag dat een doorsneekoppel dat volgend jaar een woning koopt, door de aanpassing van de woonbonus over de hele looptijd van zijn lening 40.000 euro minder fiscaal voordeel opstrijkt. Dat is 170 euro per maand.

Het wegvallen van dat fiscaal voordeel vertegenwoordigt ongeveer 15 procent van de gemiddelde prijs van een woning in Vlaanderen (260.000 euro), en zal dus zeker worden gevoeld, merken de analisten van ING op. ‘Maar dit wil niet zeggen dat het hele verlies in een prijsdaling zal worden omgezet’, klinkt het. ‘De inkomsten van de gezinnen zullen stijgen, ze kunnen de verliezen deels opvangen met extra spaargeld. Maar gezien de bedragen die op het spel staan, is dit toch duidelijk een negatieve factor voor de markt.’

Geïsoleerd heeft de woonbonus een effect van 10 à 12 procent, zegt ING-economist Julien Manceaux. Maar zo’n prijsdaling valt niet te verwachten, omwille van de compenserende effecten. ‘Na een eerste negatieve schok in 2015 zal de prijsdaling vermoedelijk minder sterk zijn, omdat de rente naar verwachting laag zal blijven. Na de renteverhoging zal ze versnellen’, staat er in het rapport.

Manceaux merkt nog op dat veel afhangt van wat de woningmarkt rond deze periode doet. Mogelijk worden er veel transacties afgesloten om nog te kunnen genieten van de oude woonbonus. Dan zou er volgend jaar veel minder vastgoed worden verkocht, met een gering effect op de prijzen. Veel zal ook afhangen van wat de verkopers doen. ‘Willen zij wel aan lagere prijzen verkopen? Zoniet dreigt de markt stil te vallen.’