© BELGA

Kitesurfer Tack: ‘Ga volgend jaar opnieuw voor de wereldtitel’

Christophe Tack beleeft op amper 21-jarige leeftijd reeds hoogdagen in zijn carrière. Eind vorige maand veroverde hij in China immers als eerste Belg ooit de wereldtitel in het freestyle kitesurfen. ‘Volgend jaar ga ik gewoon opnieuw voor de wereldtitel’, vertelde Tack dinsdag tijdens een persmoment in Brussel.

In het freestyle kitesurfen staat het creatieve centraal: je neemt het in een rechtstreeks duel op tegen een andere deelnemer. Je krijgt zeven minuten om twaalf ‘tricks’ te tonen, waarvan de beste vijf tricks uit vijf verschillende categorieën meetellen. De verliezer is meteen uitgeschakeld. ‘Het is dus een combinatie van snelheid en acrobatie’, aldus de bijna 22-jarige Oostendenaar.

De Belgische kust is met de stevige Noordzeewind een uitstekende plaats om te leren kitesurfen. ‘Samen met mijn twee broers en zus deed ik vroeger veel aan skaten en surfen. Elf jaar geleden heb ik de overstap gemaakt naar kitesurfen en sindsdien heb ik alles op die sport gezet. Het WK winnen is altijd mijn droom geweest. Nu ik daarin geslaagd ben, stel ik meteen een nieuwe uitdaging: ik wil het WK opnieuw winnen. Ik doe mijn sport graag en zolang ik mij erin kan vinden, blijf ik doorgaan. Ik zal nooit iets tegen mijn zin doen in mijn leven.’

Kitesurfen wordt door velen beschouwd als een gevaarlijke sport, met reeds meerdere dodelijke ongevallen op de Belgische stranden. ‘Ik beoefen de sport nu meer dan tien jaar en ik durf te zeggen dat het niet gevaarlijk is. Je maakt het zo gevaarlijk als je zelf wil. Het belangrijkste is dat je het goed aanleert en daar knelt vaak het schoentje. Ondertussen zijn er wel genoeg kitesurfclubs aan onze kust’, aldus Tack.

Na de Spelen van 2012 in Londen werd er beslist om van kitesurfen voorlopig geen olympische sport te maken. ‘Dat hoeft voor mij ook niet, want dan zou het vooral om snelheid gaan en dat is niet echt mijn discipline. Het zou de populariteit van de sport natuurlijk wel vergroten, zodat het voor beginnende surfers makkelijker wordt. Ik ben zelf van nul moeten beginnen, zonder steun. Ik moest creatief zijn met mijn budget en met de eventuele winstpremie de reis naar de volgende manche betalen. Nu heb ik sponsors die daarvoor instaan, maar de jeugd kan wel nog wat steun gebruiken. Ik hoop dat ik mijn sport nog wat kan voorthelpen.’

Meer sportnieuws