© Photo News

‘Hogere nettarieven binnen twee weken bekend’

Ten laatste eind november zal de Vlaamse energiewaakhond Vreg de nieuwe nettarieven bekendmaken. Dat heeft topman André Pictoel bekendgemaakt in de marge van de voorstelling van de marktmonitor 2014. ‘Het is onvermijdelijk dat ze zullen stijgen. Maar om te kunnen zeggen met hoeveel, daarvoor is het nog te vroeg.’

Annelies Roose

Eind vorige maand al raakte bekend dat onze energiefactuur vanaf volgend jaar duurder gaat worden. De distributienetbeheerders zijn immers gedwongen om de nettarieven, een bijdrage die iedereen moet betalen voor het gebruik van het stroom- en gasnet en een belangrijk onderdeel van de totale factuur, op te trekken.

De reden? De netbeheerders kijken tegen een gigantische schuldenberg van 1,7 miljard euro aan, een gevolg van het Vlaams beleid rond zonnepanelen en andere initiatieven voor groene stroom. Vlaanderen kende daar subsidies voor toe, maar de factuur betaalde ze niet zelf. Die was voor de netbeheerders.

Om al die groene initiatieven betaald te krijgen, wilden de netbeheerders dan ook toen al eigenlijk hun tarieven verhogen. Maar ze botsten op een veto van toenmalig minister van Energie en Consumentenzaken Johan Vande Lanotte (SP.A), die de energietarieven tot eind 2014 bevroren had. De netbeheerders moesten de groene subsidies dus noodgedwongen zelf blijven betalen, met een gigantische financiële put tot gevolg.

Die put willen ze dus beginnen te dempen vanaf 1 januari, wanneer de blokkering van de energietarieven ten einde loopt. Ze kregen tot maandag de tijd om hun nieuwe tariefvoorstellen te doen, en de Vreg bekijkt ze nu om ze daarna goed- of af te keuren. Het verdict zal binnen de veertien dagen vallen, bevestigde Pictoel. ‘Dat is dan mooi op tijd voor de energieleveranciers, die dan nog een maand de tijd hebben om de nodige aanpassingen te doen aan hun informaticasystemen en tariefmodellen.’

Om te kunnen zeggen hoe sterk de factuur de hoogte zal ingaan, is het dus nog te vroeg, benadrukte Pictoel. ‘Niet omdat we het niet willen zeggen, wel omdat een aantal netbeheerders zijn voorstellen nog niet heeft doorgegeven.’ Maar volgens de gedelegeerd bestuurder is het echt wel onvermijdelijk dat de tarieven gaan stijgen.

Stroom tot 75 procent duurder?

De kosten van de groene stroomfactuur zijn overigens maar één element die de energiefactuur vanaf 1 januari de hoogte injaagt. De Vlaamse regering heeft immers ook beslist om de gratis stroom af te schaffen. En de BTW-verlaging van 21 naar 6 procent die ook Vande Lanotte vorig jaar doorvoerde, is slechts tijdelijk. Tenzij de federale regering het anders beslist, gaat de BTW op stroom begin 2016 opnieuw naar 21 procent.

Bovendien zijn ook zware investeringen in onze elektriciteitsinfrastructuur nodig. Het Planbureau voorspelt dat die tussen nu en 2050 63 miljard euro zullen kosten, enkel en alleen voor de productie. Daar komt nog een factuur voor de hoogspanningsleidingen bovenop, omdat ons netwerk moet verbonden worden met het Duitse en met de windmolens op zee. Dit alles kan de stroom tussen dit en 2020 tot 75 procent duurder maken.