© loh

Rally van Kortrijk compenseert uitstoot met boomaanplanting

De Rally van Kortrijk, de afsluitende Vlaamse rally op de kalender, neemt een pioniersrol op en zal de CO2-uitstoot compenseren door bomen te planten. Dat werd dinsdag gezegd bij de voorstelling van de 22e editie door organisator Autostal Groeninghe. Geen enkele rally in België deed hen dat voor.

De 22e editie van de rally, de tweede heruitgave sinds een onderbreking van ruim een kwarteeuw, pakt uit met heel wat nieuwigheden in vergelijking met vorig jaar. De opvallendste vernieuwing is het engagement om de uitstoot te compenseren met bomen.

‘Er is berekend dat wij ruim drie ton CO2 uitstoten’, aldus Kurt Ghekiere van de renstal. ‘Dat komt overeen met ongeveer 200 bomen.’ Autostal Groeninghe is zich bewust van de ecologische voetafdruk, en wil daarom een steentje bijdragen. Het is niet de enige inspanning, want ook bermschade wordt vermeden door het plaatsen van enkele obstakels.

De ‘6 uren van Kortrijk’ wordt voor het eerst ook een tweedaagse. Op zaterdag 22 november staat er nieuwe klassementsproef in Moeskroen op het programma. Op zondag 23 november moeten er dan nog twaalf proeven afgewerkt worden. Met 160 deelnemers oogt het startveld indrukwekkend, met onder meer de komst van Belgische kampioenen Marc Duez en Patrick Snijers. Didier Duquesne verdedigt er zijn titel.

Opvallend is dat Autostal Groeninghe vooraf de tent op de Grote Markt ter beschikking stelt van Stad Kortrijk. Komende donderdag organiseren Voka en Unizo een ondernemerscafé met onder meer Geert Noels, en op vrijdag is er een Comedy Night voor alle Kortrijkzanen. Daarmee benadrukt de organisatie dat ze meer willen zijn dan een louter sportief evenement.