© BELGA

Voorkom afval: breng je kapotte spullen naar het Repair Café

Door kapotte spullen te repareren mikken de Repair Cafés in België en Nederland erop om in de laatste week van november 1.675 kg afval te voorkomen.

skn

In die week, van 22 tot 30 november, loopt de vijfde editie van de Europese Week van de Afvalvermindering. In België zijn er 25 Repair Cafés. Je vindt een overzicht op www.repaircafe.be.

In heel Europa organiseren 27 landen nationale, regionale en lokale acties om afval te voorkomen en hergebruik van producten te promoten. Want minder afval is een goede zaak voor het leefmilieu. Dankzij de kennis en hulp van de reparateurs in de herstellingscafés krijgen elektrische toestellen, kleding, fietsen, meubels, en pc’s een tweede leven. Spullen die anders waarschijnlijk zouden worden weggegooid.

Er zijn Repair Cafés in zeven landen: België, Nederland, Duitsland, Ierland, Frankrijk, Luxemburg en Oostenrijk. België telt 25 herstellingscafés, Nederland heeft er 42.

Op een Repair Café-bijeenkomst worden gemiddeld 40 reparaties uitgevoerd, waarvan ongeveer 25 succesvol. Dit betekent dat tijdens de Europese Week van de Afvalvermindering vermoedelijk zowat 1.675 kapotte voorwerpen gerepareerd zullen worden. Weegt een voorwerp gemiddeld 1 kg, dan kan met deze gezamenlijke actie op één week tijd 1,6 ton afval worden voorkomen in België en Nederland.

Voor het sinterklaasfeest vindt in sommige Repair Cafés ook een special rond speelgoed plaats. Herent, Leuven en Boom organiseren bijvoorbeeld een speelgoedgeefplein, een soort gratis markt, in het weekend van 29 en 30 november. Wie speelgoed over heeft, kan het komen het afgeven en wie speelgoed zoekt, mag het gratis mee naar huis nemen.