© BELGA

Vinden ook de Olympische Spelen binnenkort in verschillende landen plaats?

Thomas Bach, de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), heeft dinsdag zijn Olympic Agenda 2020 gepresenteerd. De Duitser lanceert daarin 40 voorstellen om de olympische beweging te hervormen en de toekomst van de Spelen te verzekeren. Eén daarvan is het voorstel om de Spelen, naar analogie met Euro 2020, in verschillende landen te laten plaatsvinden in uitzonderlijke omstandigheden.

Bach, die in september 2013 Jacques Rogge opvolgde, legde zijn plannen voor in het olympisch museum in Lausanne in aanwezigheid van een groepje topsporters, bij wie tafeltennisser Jean-Michel Saive.

‘Deze 40 voorstellen zijn als stukjes van een puzzel. Wanneer je ze samenlegt, zie je hoe het IOC het unieke van de Olympische Spelen wil bewaren en de plaats van sport in de samenleving wil versterken’, verklaarde Bach, die het werkstuk ‘het resultaat van een jaar van open en transparant debat en discussie’ noemt.

De Duitser legt in zijn hervormingsplannen de nadruk op ’duurzaamheid in alle aspecten van de Spelen’. Hij pleit voor kostenbeheersing, onder meer in de bidprocedure van kandidaat-steden. Voor Bach kan het voortaan ook dat de Spelen, in uitzonderlijke omstandigheden, in verschillende landen plaatsvinden, al mag het evenement zeker niet groter worden dan het vandaag is. Daarnaast zou het IOC een eigen olympische tv-zender moeten opstarten.

Op 8 en 9 december mogen de leden van het IOC zich over de plannen van Bach uitspreken. Dan vindt de 127e IOC-sessie plaats in Monaco.