© Wim Hendrix

Reinhilde Decleir krijgt prijs voor strijd tegen armoede

Actrice Reinhilde Decleir (66), onder meer bekend uit De Ronde, wordt de vijfde Antwerpse laureaat van de Burgerschapsprijs van Stichting P&V. Ze krijgt erkenning voor haar inspanningen voor goede doelen via haar sociaal-artistieke werkplaats Tutti Fratelli in Antwerpen, die zich inzet tegen kansarmoede.

DEVA

Decleir krijgt samen met Ho Chul Chantraine van Agricovert de tiende Burgerschapsprijs. Die wordt jaarlijks uitgereikt aan personen, initiatieven of organisaties in België of het buitenland die zich inzetten voor een open, democratische en tolerante samenleving.

“De jury van de Burgerschapsprijs was bijzonder getroffen door de manier waarop Tutti Fratelli haar sociale en artistieke doelstellingen weet te combineren”, klinkt het in een persbericht. “Tutti Fratelli biedt kansen aan mensen die in de maatschappij uit de boot zijn gevallen en die, zeker in een stedelijke context, steeds meer geïsoleerd en vervreemd zijn geraakt. Door hen te betrekken bij een artistiek project, waar ze een eigen taal krijgen en een kanaal om hun verhalen te vertellen, vinden ze gevoelens van zelfrespect en eigenwaarde terug.”

Reinhilde Decleir is de vijfde Antwerpse laureaat van de prijs. In 2006 won kleinkunstenaar Wannes Van de Velde de tweede prijs. Drie jaar later kreeg de Antwerpse sociale organisatie Kif Kif de prijs overhandigd. In 2010 werd Heistenaar Guido Verschueren, directeur van de gevangenis van Leuven, gelauwerd voor zijn menselijke aanpak van gedetineerden. Vorig jaar was het nog de beurt aan Jan Goossens, geboren Antwerpenaar en nog tot juni 2016 artistiek leider van de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS) in Brussel.