© Shutterstock

Waarom we schattige kindjes willen opeten

‘Ik zou je wel kunnen opeten’: als je het zelf nog niet tegen een kindje zei, dan heb je het iemand anders misschien al horen zeggen. En deze uitspraken zijn volstrekt normaal. Dat blijkt uit een onderzoek aan de universiteit van Yale, verschenen in het vakblad Psychological Science.

vwh

Onderzoekster Oriana Aragon en haar team hebben dit fenomeen onderzocht en hebben er een logische verklaring voor gevonden. Gedurfde uitspraken over ‘opeten’ en ‘doodknuffelen’ vallen onder de gemeenschappelijke noemer cute agression. Deze term houdt in dat sommige mensen intense emotionele ervaringen verwerken door er negatief op te reageren, wat helpt om te kalmeren.

Deze conclusie is gebaseerd op een tweeledig onderzoek. In de eerste fase van de studie vroegen de vorsers aan 143 proefpersonen hoe ze reageren als ze iemand na een lange tijd terugzien, naar een feel good film kijken of een baby vasthouden. Ze ontdekten dat mensen die negatief of agressief reageren in de ene situatie, zich ook sneller van hun ‘gemene’ kant laten zien op andere emotionele momenten. Bijvoorbeeld: wie huilt als zijn kind afstudeert, zal ook graag in babywangen willen knijpen. In een tweede fase van het onderzoek kregen 300 proefpersonen babyfoto’s te zien. Hoe schattiger de kindjes, hoe agressiever de proefpersonen reageerden.

'Deze negatieve en gemene reacties zijn een manier zijn om emotionele hoogtepunten af te zwakken. Als mensen negatief reageren op een overvloed aan positieve gevoelens, dan brengen ze zichzelf in balans. Als we extremen ervaren, raakt ons lichaam in de war', zegt Aragon.

Naast kindjes of puppy's willen 'opeten' en 'doodknuffelen' zijn er nog enkele andere situaties die bewijzen dat de gemene of negatieve reacties eigenlijk voortkomen uit een andere emotie. Wie nerveus is, begint soms te lachen. En wie huilt op een trouwfeest is daarom niet triest, maar net gelukkig.

MEER OVER Gezin