© Reuters

Maastrichtse moeder bevrijdt jihaddochter uit handen van IS

De Maastrichtse Monique heeft haar 19-jarige dochter Aïcha eigenhandig uit de Syrische stad Raqqa, die nu in handen is van de Islamitische Staat (IS), bevrijd. Het tweetal wordt nu vastgehouden in Turkije omdat Aïcha bij haar vertrek naar het gebied geen paspoort meegenomen heeft. Dat schrijven Nederlands-Limburgse media dinsdag.

tomas

De dochter van Monique was op enkele maanden tijd bekeerd en geradicaliseerd, en vertrok in februari naar Turkije. In Syrië wilde zij trouwen met Yilmaz, een Turks-Nederlandse jihadist en ex-militair. Nadat Monique enkele maanden later een noodkreet kreeg van haar dochter, kocht ze een sluier, reisde ze ondanks afraden van de politie af naar Syrië en spoorde er Aïcha op.

De twee konden de stad ontvluchten, maar werden bij de Turkse grens aangehouden. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken bemiddelt bij de terugkeer uit Turkije en verwacht de twee binnen een week in Nederland terug, meldt de advocaat van Aïcha.

Midden september getuigde Monique in de Nederlandse Volkskrant al over de steun die ze in juni zocht bij Dimitri Bontinck, vader van de Antwerpse Syriëstrijder Jejoen Bontinck. De vrouw zei in de krant dat Bontinck zijn beloften niet waar maakte en haar aan het lijntje hield. “Hij vroeg 5.000 euro voor zijn diensten, maar heeft nog geen enkel kind teruggehaald”, zei ze toen.