© Photopress.be

Vrouw voor altijd verlamd na botsing met Vansummeren

Iedereen herinnert zich nog wel de afgrijselijke beelden uit de meest recente Ronde van Vlaanderen: Johan Vansummeren reed bij het buitenrijden van Wielsbeke een 66-jarige vrouw aan. Vansummeren werd met een hoofdwonde naar het ziekenhuis afgevoerd maar de vrouw was er erger aan toe en zij werd in levensgevaar naar het ziekenhuis gebracht. Zeven maanden later blijkt nu dat ze voor de rest van haar leven verlamd is.

vermi

De vrouw stond met enkele anderen, waaronder een kind, op een middenberm naar de koers te kijken, toen Vansummeren tegen haar reed. Op beelden is duidelijk te zien dat de vrouw niet probeerde de weg over te steken, maar dat Vansummeren tegen de stoeprand reed en op volle snelheid tegen de vrouw botste. Die bleef meteen roerloos liggen.

Toen ze een maand later uit coma ontwaakte, zag het er volgens de dokters nochtans goed uit voor de 66-jarige Marie-Claire. Twee weken geleden viel echter het zware verdict: de rechterzijde van haar lichaam is volledig verlamd en ze kan amper praten.

'Ze praat als een twee­jarige. Iets uitleggen probeert ze noodgedwongen met gebaren', vertelt haar echtegenoot Philippe in Het Laatste Nieuws.

Bovenop alle miserie bedragen de medische kosten al meer dan 10.000 euro, maar het koppel heeft nog geen cent compensatie gekregen. Probleem is dat het niet duidelijk is wie verantwoordelijk is voor het tragische ongeval: de vrouw zelf die op een gevaarlijke plaats stond, de organisatie die geen voorzorgen nam op die plek of Vansummeren die over de middenberm sprong? Bijgevolg komen de verzekeringen (nog) niet tussen en krijgt ze zelfs geen invaliditeitsuitkering. 'Alles wordt geblokkeerd zolang er geen beslissing is in het strafdossier', zucht Philippe. 'Terwijl nochtans vaststaat dat mijn vrouw voor de rest van haar leven zwaar hulpbehoevend zal zijn. Onbegrijpelijk, want ik ben geen miljonair hé...'

'Ik neem Vansummeren niets kwalijk, al had ik hem wel graag eens gesproken'

Vansummeren zelf was natuurlijk erg aangedaan na het ongeluk. Nadien belde hij nog een drietal keer met de zoon van het slachtoffer maar nadien hoorde de familie de renner niet meer. 'Ik neem hem niets kwalijk - het was een dom ongeval - maar het ontgoochelde me wel dat hij niet eens langs kwam toen hij hier in Wielsbeke het BK reed. Ik had gehoopt eens met hem te kunnen praten.'

Vansummeren wil de hele zaak al langer achter zich laten en was niet bereikbaar voor commentaar...

Drama in Ronde van Vlaanderen: 65-jarige vrouw in levensgevaar na botsing met Vansummeren

© Photopress.be

De Ronde van Vlaanderen is met een drama begonnen: Johan Vansummeren reed bij het buitenrijden van Wielsbeke een 65-jarige vrouw aan. De vrouw bleef roerloos liggen en werd meteen naar het ziekenhuis gebracht. Ze verkeert in levensgevaar. Ook Vansummeren werd met een hoofdwonde naar het ziekenhuis afgevoerd.

De vrouw stond met enkele anderen, waaronder een kind, op een middenberm naar de koers te kijken, toen Vansummeren tegen haar reed. Op beelden is duidelijk te zien dat de vrouw niet probeerde de weg over te steken, maar dat Vansummeren tegen de stoeprand reed en op volle snelheid tegen de vrouw reed. Die bleef meteen roerloos liggen.

‘De klap was hevig‘,getuigt een vrouw die alles voor haar ogen zag gebeuren. ‘Ze viel om en belandde met haar hoofd tegen de stoep. Een tijdlang was ze buiten bewustzijn. We vreesden het ergste.’ Volgens de getuigen was er snel onder meer een ambulance van het Vlaams Kruis die deel uitmaakte van het Rondegebeuren ter plaatse. De slachtoffers - ook renner Vansummeren raakte gewond - kregen de eerste hulp toegediend in afwachting van de komst van nog andere medische hulpdiensten, waaronder een mugteam uit Tielt. De medische hulpdiensten waren een tijdlang in de weer om de slachtoffers te stabiliseren en daarna naar het hospitaal te brengen.

Vansummeren heeft het ziekenhuis inmiddels al verlaten, samen met twee agenten het ziekenhuis. Zij waren een halfuur eerder in het ziekenhuis aangekomen, maar wilden niets kwijt over de reden van hun bezoek. De renner van Garmin kwam ervan af met enkele schaafwonden. De vrouw die hij aanreed wordt in kunstmatige coma gehouden en ondergaat een operatie aan de hersenen. 'Wat Johan Vansummeren betreft, hij heeft rijtwonden in het gezicht en mocht het ziekenhuis verlaten', aldus Garmin-Sharp. 'Hij, en wij als team, zijn met onze gedachten bij de toeschouwster en we wensen haar het beste.'

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.