© Wim Hendrix

Stad wil meer stille plekken

De Universiteit Gent heeft het geluidsniveau én de beleving van stilte onderzocht in acht Antwerpse parken. Niet alleen geluid, maar ook de aanwezigheid van water, groen en zelfs spelende kinderen maken mensen rustig en ontspannen.

Maaike Floor

Uit de stadsmonitor van drie jaar geleden bleek al dat 38 procent van de Antwerpenaren moeite had met geluidsoverlast door verkeer. “Geluidshinder legt een hypotheek op de leefkwaliteit in de stad en leidt vaak tot gezondheidsklachten of andere problemen”, legt schepen van Leefmilieu Nabilla Ait Daoud uit. “Mensen die gemakkelijk een stille plek kunnen bereiken, hebben er minder last van. Daarom wilden we die zones in Antwerpen in kaart brengen.”

STANDPUNT: 'Een beetje rust in de stad hoeft niet veel geld te kosten'

De studie is een eerste stap om te weten waar die stille plekken zijn, ze te kunnen behouden en manieren te vinden om nieuwe stille plekken te identificeren. “We kunnen overwegen om bepaalde groene stukjes in de stad te beschouwen als stille zone en daar bijvoorbeeld bordjes bij te plaatsen”, zegt Nabilla Ait Daoud.

De stad gaat voorts volgend jaar experimenteren met proefvlakken met stil asfalt. Of er groen bijkomt voor die stille zones, moet nog worden bekeken.

Lees dinsdag in Gazet van Antwerpen - editie Stad welke parken werden onderzocht en in welke parken het meest rustig is.

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio