© twitter/p_vanostaeyen

© REUTERS

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

‘Niet Vilvoordse Syriëstrijder in onthoofdingsfilmpje’

De Vilvoordse burgemeester Hans Bonte en de familie van Abdelmajid Gharmaoui ontkennen dat de Vilvoordenaar een van de beulen is in de meest recente onthoofdingsvideo van terreurgroep Islamitische Staat (ISIS). Het parket is een onderzoek gestart.

Guy Stevens en Cedric Lagast

In de nieuwste en opnieuw gruwelijke onthoofdingsvideo van ISIS is te zien hoe de Amerikaanse hulpverlener Peter Kassig onthoofd wordt, maar ook hoe de terroristen een twintigtal soldaten van het Syrische leger ombrengen. Opvallend is dat de beulen in de video bijna allemaal herkenbaar in beeld komen.

Gelijkenis

Even werd geopperd dat zich bij de beulen een zekere Abdelmajid Gharmaoui uit Vilvoorde, een 28-jarig lid van Sharia4Belgium dat in oktober 2012 naar Syrië trok, bevond. Dat schreef Het Laatste Nieuws dinsdag. ‘Dat moet hem zijn’, zei ook Syriëkenner Pieter Van Ostaeyen op Twitter.

Wat nog deed vermoeden dat het om de Belg ging, was dat hij al had aangegeven dat hij meewerkt aan de video’s van ISIS en dat hij verblijft in het dorp Dabiq waar de video opgenomen werd. Dat viel ook The Times op.

Gharmaoui is een van de Syriëstrijders die terechtstaat op het terrorismeproces rond Sharia4Belgium, maar hij gaf telkens verstek. Als blijkt dat hij deelneemt aan de onthoofdingen, zou de straf die hem boven het hoofd hangt mogelijk zwaarder worden.

‘Hij is het niet’

Het federaal parket is een onderzoek gestart, maar volgens de Vilvoordse burgemeester Hans Bonte (SP.A) is Gharmaoui zeker niet de man die in de video voorkomt. ‘De Vilvoordenaar die genoemd wordt is met de grootste zekerheid niet te zien op de video’, aldus Bonte.

Dat bevestigen zowel de neef als de vader van Gharmaoui. ‘Het is afschuwelijk dat ze iemand zomaar aanwijzen en van zoiets beschuldigen, alleen op basis van twee foto’s. Majid zou dit niet durven.’

Veel Belgen betrokken

Bonte sluit evenwel niet uit dat er een andere Vilvoordenaar of Belg in de video zou voorkomen. ‘Maar ik ben niet verrast: het gerucht circuleert al maanden’, zegt hij. ‘Het is wel zo dat de voorbije maanden al meermaals verhalen opdoken van mensen die van hier naar daar getrokken zijn om er mee te gaan strijden en actief betrokken waren bij de onthoofdingen.’

Dat laatste maakt de burgemeester ongerust. ‘De snelheid waarmee normaal functionerende jongeren radicaliseren en gruwelijke daden gaan stellen is zorgwekkend. Het gaat aan alle rationaliteit voorbij.’

De Vilvoordse burgemeester heeft een wetsvoorstel klaar om de reisdocumenten van vermeende, minderjarige Syrië-strijders te kunnen intrekken. Hij wil zo de regering dwingen om kleur te bekennen. ‘Ze is het aan haar regeerakkoord verplicht om deze tekst te steunen’, aldus Bonte in De Standaard.