NMBS 'met grove borstel' door tarieven

De NMBS gaat bekijken of een vereenvoudiging van de tarieven mogelijk is. Ook zou het salaris van de managers nog meer gekoppeld worden aan de stiptheid van de treinen. Dat blijkt uit de beleidsbrief van federaal minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR), waarover De Morgen en De Tijd berichten.

gjs

In 2010 schrapte de NMBS al een aantal tariefformules. Voor de nieuwe beheersovereenkomst wil minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) onderzoeken wat er nog mogelijk is om de tarieven te 'optimaliseren'. 'Het huidige gamma aan tarieven is te complex', zegt Galant in De Morgen.

Concreet gaat het aantal tarieven omlaag. Ook de gebruiksvoorwaarden van verschillende biljetten en abonnementen worden geharmoniseerd. Voorts krijgt ceo Jo Cornu ook zijn gevraagde 'manoeuvreerruimte' om flexibele prijzen in te voeren, bijvoorbeeld aangepast aan piek- en daluren.

NMBS-woordvoerder Bart Crols bevestigt dat het spoor met de 'grove borstel' door de tarieven zal gaan. 'Die vereenvoudiging maakt deel uit van de nieuwe beheersovereenkomst tussen de overheid en de NMBS In afwachting van het nieuwe plan komt er geen prijsindexering in februari 2015.'

Reizigersvereniging TreinTramBus (TTB) vreest dat de vereenvoudiging de facto zal neerkomen op een prijsverhoging. Zowel de NMBS als De Lijn hebben hun prijzen al meermaals vereenvoudigd. "Telkens blijkt dat een eufemisme te zijn voor een platte tariefstijging", zegt TTB-woordvoerder Jan Vanseveren.

Trein op tijd? Meer loon!

De Tijd meldt ook nog dat het loon van de top van de NMBS 'nog meer' gekoppeld zal worden aan de stiptheid van de treinen. De koppeling bestond al voor de ceo's, maar geldt voortaan voor een bredere laag van het management. Ook andere prestatiecriteria, zoals toegankelijkheid tot het station voor gehandicapten, spelen mee.

Galant stelt haar beleidsbrief dinsdag voor in de Kamer. Ze wil er een punt van maken om de NMBS onder druk te zetten beter te presteren. Daar zullen indicatoren die de performantie meten voor gebruikt worden, en het management zal op die doelstellingen worden afgerekend.