© rr

Provincie rust Brialmontforten rond Antwerpen uit met infoborden

Fort 7 in Wilrijk kreeg maandag als eerste van de Briamontforten rond Antwerpen een verklarend infobord aan de ingang. Ook aan de andere forten van Merksem tot Hoboken zal een informatiebord worden geplaatst.

Luk Luyten

De borden tonen de verschillende forten in de provincie aan de hand van een overzichtskaart. Het gaat niet enkel om de acht bakstenen Brialmontforten die gebouwd werden tussen 1860 en 1864, maar ook om de tweede gordel met forten en schansen buiten de stad, van Bornem over Mechelen en Oelegem tot Linkeroever.

De forten moesten van Antwerpen een onneembaar bolwerk maken, maar door de ver dragende artillerie waarover de Duitse vijand honderd jaar geleden al beschikte, konden zij hun taak niet vervullen.

De infoborden vertellen niet alleen over de bouw en het verleden van het fort maar ze schetsen ook de hedendaagse invulling ervan. “Met de borden willen we elke bezoeker op een ongedwongen manier in contact brengen met het historische verhaal van de forten en hen prikkelen om ook andere forten te gaan ontdekken”, vertelt Luk Lemmens, gedeputeerde voor Ruimtelijke Ordening en Cultuur. “Op termijn willen we alle forten in onze provincie uitrusten met een infobord. Zo willen we een ondersteuning bieden aan al wie werkt aan de opwaardering van dit militaire erfgoed.”

Lees het hele verhaal dinsdag in Gazet van Antwerpen - Editie Stad

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio