Zwarte inwoner van Mortsel: "Zwarte Piet moet blijven" (video)

De discussie over Zwarte Piet is nu ook in België volop losgebarsten. Zo pleit ook het Gelijkekansencentrum voor een andere invulling van Zwarte Piet. Heiko Heyens, een zwarte inwoner van Mortsel, begrijpt de heisa niet. “Ik spéél zelfs heel graag Zwarte Piet.”

CWil

Heiko Heyens (34), een trouwe lezer van uw krant, begrijpt de heisa niet. “Ik ben geboren in Indië en heb een zwarte huidskleur. Toen ik negen maanden was, ben ik naar België verhuisd. Als kind kwam Zwarte Piet regelmatig langs bij me thuis en op school, en vanaf het middelbaar mocht ik vaak zelf voor Zwarte Piet spelen. Schmink had ik daar niet voor nodig, behalve dan voor het rood verven van mijn lippen.”

“Ik heb Zwarte Piet nooit als racistisch beschouwd. Integendeel: hij geeft cadeautjes aan de kinderen en maakt ze blij. We hebben op school ook altijd geleerd dat Zwarte Piet zwart is door het roet. En dat hij door heel veel schouwen moet kruipen, zodat er uiteindelijk geen enkel stukje blanke huid meer te zien is. Mensen die zich gediscrimineerd voelen door de figuur van Zwarte Piet, weten te weinig over de Belgische cultuur.”

Lees dinsdag meer over de Zwarte Pieten-kwestie in Gazet van Antwerpen