© Archiefbeeld

“Konijn op meest ethische manier geslacht”

Het slachten van twee konijnen door een Genste kunststudent gebeurde op de meest ethische manier en kaderde in een project rond vleesconsumptie. Dat zegt de kunststudent Sibran Sampers (School of Arts) na een klacht van dierenrechtenorganiatie GAIA.

“Om een nekslag toe te dienen moet je de achterpoten vastnemen”, verduidelijkt Sampers, die momenteel een opleiding ‘autonome vormgeving’ volgt. “Dit wordt dagelijks over de hele wereld gedaan, en is de meest effectieve manier voor iemand die er bedreven in is.”

Sampers zegt de hetze te begrijpen, maar betreurt dat GAIA geen contact opnam. “Ze hebben totaal geen oog voor de context van het gebeuren die de handeling bepaalde. Het feit dat ik twee konijnen slachtte en opat, kaderde in een projectweek waarbij we willekeurige mensen uitnodigden voor een etentje op vrijdagmiddag, op voorwaarde dat ze woensdagavond het slachten van de konijnen zouden bijwonen. Op die manier wilden ik en een collega-student de aandacht vestigen op de manier waarop we vlees consumeren en omgaan met het doden van dieren. Daar leeft nogal wat hyprocrisie rond. Veel mensen eten dieren, maar willen zich niet bewust worden van het feit dat dieren daarvoor geslacht worden. Bovendien is de huidige vleesproductie een heel energieopslorpende industrie, en dat wilden we voor een beperkte groep mensen duidelijk maken. De konijnen werden overigens op grootmoeders wijze klaargemaakt: in trappist en geserveerd met kroketten en een peer in rode wijnsaus.”

KAKS-woordvoerster Ilse Den Hond, die ook betreurt dat Gaia niet eerst met hen sprak, benadrukt dat het project geen artistieke vrijheid opeiste. “Er zijn ethische en wettelijke grenzen aan wat kunstenaars kunnen doen, onze studenten en docenten zijn daarvan doordrongen.”

(belga)