© AP

Parijs weert gigantische piramide

Het college van Parijs heeft maandag het plan voor de bouw van de wolkenkrabber ‘Tour Triangle’ verworpen. Nochtans was de socialistische burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, een voorstandster van het 180 meter hoge gebouw.

Er stemden 83 mensen tegen en 78 mensen voor de erkenning van de bouwaanvraag. Maar Anne Hidalgo betwist de stemming, volgens haar werd het stemgeheim niet gerespecteerd. ‘De raadsleden van Parijs hebben doelbewust hun stembiljet getoond alvorens ze het in de stembus staken’, zei Hidalgo.

Het ontwerp van de ‘driehoekstoren’, is van de hand van het Zwitserse architectenbureau Herzog en Meuron. Het gebouw in de vorm van een piramide zou opgetrokken worden in het zuiden van Parijs, dichtbij het park Porte de Versailles, en moest plaats bieden aan kantoren en een hotel.

Sinds 1973 is het in de Franse lichtstad verboden om gebouwen op te trekken die hoger zijn dan 37 meter. Toen ontstond er een grote polemiek rond de toren op Montparnasse, omdat het 210 meter hoge gebouw het horizontale stedelijke landschap domineerde, op de Eifeltoren na.