© AFP

Nederlandse oceaanschoonmaker (20) krijgt VN-milieuprijs

De 20-jarige Nederlandse uitvinder Boyan Slat heeft de VN-prijs Champions of the Earth gewonnen. Met zijn project The Ocean Cleanup werd hij de jongste winnaar ooit van de prijs voor inspirerende initiatieven op het gebied van milieu, aldus de Verenigde Naties.

Slat wil de zogenoemde plastic soep in de oceanen aanpakken en bedacht daarvoor een installatie van lange drijvende armen die in de vorm van een V op strategische plekken in zee worden geplaatst. Via crowdfunding heeft hij al ruim 2,1 miljoen dollar opgehaald.

Dat geld wordt de komende jaren besteed aan het testen van steeds grotere prototypes. Over drie tot vier jaar hoopt de uitvinder al ergens een apparaat op ware grootte te kunnen installeren. ‘Ik ben dankbaar dat ons harde werken al wordt erkend’, reageerde Slat.

Student wil 7,25 miljoen ton plastic uit de oceanen halen

Een 19-jarige Nederlandse student heeft een plan klaar om de oceanen zo goed als plasticvrij te maken. Samen met 50 collega-ingenieurs is Boyan Slat nu op zoek naar financiering.

Als er niet snel iets gebeurt, dobbert er tegen 2020 liefst 7,25 miljoen ton plastic in onze oceanen rond. Met de huidige technieken – grote schepen die met brede netten de oceanen afvaren – zou het 79.000 jaar duren om al dat plastic weg te krijgen.

Ophopingen op vijf plaatsen

‘Maar ik geloof dat de oceanen zichzelf kunnen uitzuiveren in amper vijf jaar', zegt Boyan Slat (19). ‘Al dat plastic afval drijft dankzij stromingen naar vijf plaatsen ter wereld, waar enorme ophopingen ontstaan', zegt de student lucht- en ruimtevaarttechniek aan de Universiteit van Delft. En dus bedacht Boyan Slat een systeem dat bestaat uit een verankerd netwerk van drijvende armen en verzamelplatforms. In plaats van de oceanen af te schuimen maakt het systeem gebruik van de oppervlaktestromingen om het plastic via de drijvende armen, die werken als een enorme trechter, naar verzamelplatforms te laten drijven.

In die verzamelstations wordt het plastic – dankzij zonne- en getijdenenergie – gescheiden van plankton, gefilterd en opgeslagen, om vervolgens te worden gerecycleerd. Omdat de armen enkele meters diep reiken, worden ook microscopisch kleine deeltjes opgevangen. En doordat er geen netten zijn, raken vissen en andere zeefauna er niet in verstrikt.

Honderdduizend dollar nodig

Boyan is een fervente duiker. ‘Toen ik in Griekenland aan het duiken was, zag ik op een bepaalde plek meer plastic zakken dan vissen', zegt de jongeman. Met eigen ogen zag hij hoe zwerfplastic het milieu, de fauna en de flora in onze oceanen om zeep helpt. Daar groeide het besef dat het zo niet verder kon.

The Ocean Cleanup , zoals het project heet, zou zelfs winstgevend zijn. ‘Als we al dat plastic kunnen verkopen, levert dat 500 miljoen dollar op. Dat is meer dan het hele project zou kosten', zegt de jongeman. Want, voor alle duidelijkheid, het gaat nog altijd om een project op papier. En de haalbaarheidsstudie is nog maar voor een kwart af, waarschuwt Slat. ‘Al ziet het er wel goed uit. En dus komt het er nu op aan centen te vinden om die studie rond te krijgen. We hebben in eerste instantie honderdduizend dollar nodig, die we via crowdfunding bijeen hopen te krijgen. Zo kan iedereen met een hart voor de oceanen financieel zijn steentje bijdragen.'

Bekijk het project hieronder: