© Joost van den Broek/Hollandse Hoogte

Meer controles op drugsbezit op komende zomerfestivals

Festivalgangers die komende zomer hun muziekervaring willen verrijken met geestverruimende middelen kunnen best op hun hoede zijn. Het parket van Antwerpen schreef tijdens de afgelopen editie van Tomorrowland 544 pv’s uit voor druggebruik en wil dat systeem nu ook uitbreiden naar andere zomerfestivals.

JoRo

Politie en parket voerden tijdens de twee weekends van het dancefestival Tomorrowland het systeem van de onmiddellijke minnelijke schikking, kortweg OMS-FEST, in. Net als bij het OMS-systeem dat geldt in de stad Antwerpen kregen meerderjarigen die op het festivalterrein werden betrapt op het bezit van verdovende middelen een onmiddellijke minnelijke schikking (OMS) aangeboden. Wie cannabis bij zich had moest 75 euro dokken. Voor harddrugs, zoals cocaïne en XTC, klom de boete op naar 150 euro. Dat bedrag kon ter plaatse worden betaald, of later via overschrijving.

Gespreid over de twee weekends liepen op het festivalterrein in Boom 544 feestvierders tegen de lamp. Een kleine meerderheid onder hen had harddrugs op zak. Van deze 544 minnelijke schikkingen werd uiteindelijk 84,2 procent betaald, 15,8 procent bleef onbetaald.

34 personen werden opgepakt op verdenking van drugsdealen. Zij werden later voorgeleid voor de onderzoeksrechter.

Uitbreiding naar andere festivals?

Het parket van Antwerpen spreekt van een succesvolle actie en denkt eraan om het beleid OMS-FEST ook te gaan toepassen op andere zomerfestivals in de regio. Bezoekers van festivals als Laundry Day en Summerfestival kunnen dus maar best op hun tellen passen. “Mede gelet op de aanwezigheid van minderjarigen zijn ontrading en preventie noodzakelijk”, zo stelt het parket. “Festivalbezoekers mogen niet de indruk krijgen dat dit getolereerd wordt, dat dit er ‘gewoonweg bij hoort’.”