Gaia dient klacht in tegen student die nek van konijnen breekt

Een student van de Hogeschool Gent heeft een klacht van Gaia aan zijn been. De dierenrechtenorganisatie vindt het niet kunnen dat de jongeman in naam van artistieke vrijheid de nek van twee konijnen gebroken heeft. ‘En de docenten lieten gewoon begaan’, aldus Michel Vandenbosch.

Guy Stevens

De feiten zouden zich voorgedaan hebben op woensdag 12 november. Een student Multimediale/Autonome Vormgeving aan de Academie van de Hogeschool Gent, hield toen in de tuin van de academie zijn ‘performance’. ‘De student maakte de konijnen van kant door de dieren aan de achterpoten ondersteboven te houden en hun nek te breken met enkele harde en rake klappen’, klinkt het bij Gaia.

‘Docenten lieten begaan’

Volgens de dierenrechtenorganisatie waren op dat moment docenten en andere studenten aanwezig, die lieten begaan. ‘Wie kwam kijken, kon twee dagen later bovendien konijn komen eten’, aldus Gaia.

De dierenrechtenorganisatie dient dan ook een strafklacht in tegen de student. ‘Er is een stuitend gebrek aan moreel normbesef bij de konijnendodende student en bij de docenten, die lieten begaan’, zegt Gaia-voorzitter Michel Vandenbosch. De student zou een inbreuk gepleegd hebben tegen artikel 1 betreffende de bescherming en het welzijn der dieren, waarin staat dat dergelijke handelingen niet kunnen. ‘Inbreuken op dat wetsartikel kunnen bestraft worden met 1 tot 6 maanden gevangenis en een boete tot 12.000 euro', aldus Gaia.

‘Onaanvaardbaar’

Gaia vindt het onaanvaardbaar dat het doden van de konijnen gebeurde in naam van de kunst op een erkende kunsthogeschool en dan nog met instemming van de docenten. ‘Het zegt veel, zoniet alles over het stuitend gebrek aan normbesef bij de student in kwestie alsook bij bepaalde lesgevers aan de Gentse Academie.’ De dierenrechtenorganisatie vreest ook nog voor het welzijn van de kippen die gehouden worden in het gebouw en vraagt de Gentse schepen van Onderwijs, Elke Decruynaere, om in te grijpen.

Schepen Decruynaere zegt zelf al contact te hebben opgenomen met de hogeschool. ‘Ik ben zelf vegetariër. Het is duidelijk niet mijn smaak van kunst en artistieke projecten. Ik wil de zaak niet opblazen, maar ook niet blauw-blauw laten. We moeten het parket zijn werk laten doen: de feiten onderzoeken en eventueel optreden. Artistieke vrijheid is belangrijk, maar niemand staat boven de wet. Maar we hebben aan de hogeschool en het KASK ook het signaal gegeven dat dit toch niet zomaar kan. Het KASK zegt zelf verveeld te zitten met de zaak en heeft naast de wettelijke bepalingen ook eigen ethische codes. Ze hebben vandaag een gesprek gehad met de student.’