© AFP

Google test ‘internetballonnen’ in afgelegen Australisch gebied

Google gaat een testproject opzetten op afgelegen Australische gebieden van internet te voorzien via... ballonnen. De internetgigant werkt daarvoor volgende maand samen met Telstra.

mce

De ‘internetballonnen’ zijn een nieuwe stap in Googles ‘Project Loon’. Daarmee wil de zoekreus afgezonderde gebieden van internet voorzien. Daarvoor rekent het nu op heliumballonnen die onze aardbol omcirkelen op de stratosferische winden. De ballonnen zijn voorzien van antennes die 4G-achtige signalen kunnen versturen naar woningen en mobiele telefoons, tot wel 20 km lager.

Voor de testfase levert Telstra basisstations om met de ballonnen te communiceren. Het communicatiebedrijf maakt ook de nodige radiofrequenties vrij. Het concept werd al eens getest boven Christchurch, in Nieuw-Zeeland, in juni vorig jaar. Googles oog viel op die regio door de gunstige omstandigheden in de stratosfeer.

De internetreus wil zo uiteindelijk een ring van ballonnen rond onze planeet laten cirkelen om zowat twee derde van mensen in afgelegen gebieden van internet te voorzien. Google hoopt zo ook internet te blijven voorzien nadat er natuurrampen plaatsgevonden hebben. Project Loon werd in 2011 opgestart bij ‘Google X’. Dat is het geheime laboratorium dat eerder al aan Google Glass en zelfrijdende auto’s werkte. Project Loon kan dus bijzonder interessant zijn voor ontwikkelingslanden omdat het dure landlijnen overbodig maakt.