© Leo De Nijn

© Leo De Nijn

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

130 bewoners steunen strijd om bedreigd stadsbos

Zo’n 130 bewoners uit de wijk Kauwendaal in Mechelen hebben zondagnamiddag een protestwandeling gehouden door het met verkaveling bedreigde stadsbos.

Leo De Nijn, Sven Van Haezendonck

De sociale huisvestingsmaatschappij Woonpunt wil in het verlengde van de Zavelstraat een gedeelte van het vier hectare groot bos verkavelen. Tachtig hare groen worden opgeofferd voor twaalf tot zestien woningen. Woonpunt is volop bezig met haar patrimonium te renoveren en heeft geld nodig, maar de manier waarop dat gebeurt pikken de buurtbewoners niet. Het actiecomité ‘Red Stadsbos Kauwendaal’ wilde de waardevolle biotoop in volle herfstglorie onder de aandacht brengen. “Dit is een bos waar kinderen zich nog écht kunnen uitleven zoals wij dat in onze jonge tijd gedaan hebben. In de bomen klimmen en beukennootjes en kastanjes rapen. Ze moeten dit bos uitbreiden, niet verkleinen. De wijk heeft dit bos nodig”, klinkt het.

Natuurpunt steunt

“Aan de grens tussen een bos en een woonwijk wordt er vaak gesluikstort", stelt gids Peter De Ridder. "Als de woonwijk dan uitbreidt, verplaatst die zone zich ook, waardoor het bosgebied verkleint. Nieuwe straten sluiten groenzones van elkaar af, zodat de dieren minder bewegingsruimte krijgen en het bos versnippert.”

Natuurpunt schaart zich voor achter het stadsbos. Het werkt aan een dossier om het bos te behouden. Voorlopig wil het stadsbestuur, dat groen licht moet geven aan de verkavelingsplannen, niet communiceren over het dossier omwille van de lopende begrotingsbesprekingen.

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio