Levenslang beroepsverbod voor broodfokker na aanval door elf honden

De rechtbank van Tongeren heeft broodfokker Mathieu Machiels (61) veroordeeld tot zes maanden cel, een schadevergoeding van 9.000 euro en een levenslang beroepsverbod. Op 2 februari van dit jaar vielen ontsnapte honden van de broodfokker de elfarige Yuki Lahaye aan in Heukelom (Riemst). Ze overleefde de aanval ternauwernood maar is zwaar verminkt.

hbvl

Yuki en haar ouders kregen een voorlopige vergoeding van 1 euro. Die kan nog oplopen want het bedrag wordt bepaald in de burgerzaak die de ouders nog hebben lopen tegen Machiels. Jurgen Mariën en Esther Tuls, die in de bres sprongen en zo wellicht Yuki’s leven redden, krijgen elk 250 euro. De beklaagde was niet aanwezig op de zitting.

Picknick

Op 2 februari mocht Yuki voor het eerst van haar moeder alleen met een vriendinnetje gaan fietsen in het veld. Onderweg stopten de twee meisjes om te picknicken toen ze werden aangevallen door de honden die ontsnapt waren van het erf van Mathieu M. Ook verschillende mensen die de twee meisjes ter hulp kwamen, werden door de honden gebeten.

Mariën en Tuls deden destijds hun verhaal aan onze krant. Zonder nadenken en zonder besef van het gevaar van zeven bloeddorstige bouviers en vier labradors sprong Jurgen in de bres. “In de verte zagen we een bende honden. ‘Stop!’, riep mijn vriendin. Ze waren als hongerige wolven op iets aan het bijten. Toen zag ik een meisjesfiets liggen. Een meisje gilde. Haar rechterarm was al helemaal verscheurd. Daar had ze haar gezicht mee afgeschermd. In de auto dreigde het slachtoffer het bewustzijn te verliezen. We zijn met haar naar de Maastrichtersteenweg gereden, achternagezeten door de dolle honden.”

Het slachtoffertje werd met de bestelwagen van de buurman naar de huisarts en vervolgens naar het ziekenhuis gebracht. Daar verkeerde ze een tijdlang in kritieke toestand, maar uiteindelijk haalde ze het. Yuki is wel voor het leven getekend door de aanval.

Varkenskweker

De fokker, van wie geen al te positief beeld werd opgehangen door het openbaar ministerie, blijft ervan overtuigd dat de honden door iemand werden losgelaten, want zelf was hij toen niet aanwezig. Volgens het OM en de advocaat van Yuki en haar ouders zijn de honden echter uit de fokkerij ontsnapt via een stapel banden langs de omheining.

De voormalige varkenskweker werd in 2010 reeds veroordeeld voor dierenverwaarlozing en ook begin dit jaar zouden de honden er erg aan toe geweest zijn. Een veearts liet elf honden inslapen en de rest van de verwaarloosde dieren werd opgevangen in twee dierenasiels.

MEER OVER

Meest gelezen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio