© WILFRIED DEFILLET

Bomen Gallifortlei worden gerooid

Op de Gallifortlei worden de sierpruimenbomen gerooid. Ze moeten om veiligheidsredenen verwijderd worden.

Wilfried Defillet

De 23 bomen op de Gallifortlei staan in plantsoenen tussen het voetpad en de rijweg. Maar een flink deel van de bomen blijkt afgestorven of op sterven na dood. Freddy Lorent (Open Vld), districtsschepen voor Groen, legt uit waarom de bomen weg moeten. “De groendienst merkte op dat bij een aantal bomen de draagtakken overlangs gescheurd zijn. Het risico dat zij zullen afbreken is daardoor groot. Regelmatig vallen er takken op de grond, naast auto’s en op het voetpad. Omdat hier veel geparkeerde wagens staan en er ook veel passage is van fietsers, voetgangers en auto’s, kunnen we niet anders dan de bomen te kappen.”

Volgens Lorent zijn sierpruimbomen een type boom dat niet echt oud wordt. “De bomen in deze straat sterven van ouderdom. Maar het district zal nieuwe exemplaren aanplanten, al zullen de plantsoenen verdwijnen.”

De buurt reageert verdeeld. Anna Janssens schrikt als ze het nieuws hoort. “Deze straat is zo mooi in de lente. De bomen moeten blijven.”

Linda Van Gastel begrijpt dan weer dat als er een risico is, de bomen weg moeten: “Maar op voorwaarde dat elke boom vervangen wordt.” Ze heeft er begrip voor dat de plantsoenen door besparingen niet behouden blijven. “Maar als ze in deze straat verdwijnen, dan moeten ook de spuuglelijke plantsoenen op de Turnhoutsebaan verdwijnen”, vindt ze.

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio