© REUTERS

Dodelijke variant H5N1 intussen uitgesloten

Ook vogelgriep in Groot-Brittannië

Groot-Brittannië heeft zondag een nieuw geval van vogelgriep ontdekt in een boerderij in Yorkshire, in het noorden van het land, waar eenden worden gekweekt. Het risico voor de volksgezondheid zou 'zeer klein' zijn.

De autoriteiten stelden een veiligheidszone in rond de boerderij en lieten de eenden afslachten, zegt een woordvoerder van het ministerie van Milieu, Voeding en Plattelandszaken. De vogelgriep is dodelijk voor kippen en is ook een gevaar voor de mens. Wie in aanraking komt met besmette dieren kan ziek worden.

Het was maandagmiddag nog steeds niet duidelijk welke variant van de vogelgriep in Engeland is gevonden. Het gaat wel zeker niet om het erg gevaarlijke H5N1-virus. Die variant heeft al meer dan vierhonderd doden geëist, vooral in Zuidoost-Azië, sinds ze voor het eerst opdook in 2003. Een andere stam, H7N9, eiste 170 levens, sinds 2013.

Zondag legde Nederland een tijdelijk transportverbod op van gevogelte, nadat in een kwekerij die H5N8-stam was ontdekt. Dezelfde variant als begin deze maand in Duitsland werd ontdekt, toen de eerste keer dat dat gebeurde in Europa.