© RL

Defibrillator redt twee levens in één weekend

Twee mensen overleefden het voorbije weekend een hartstilstand dankzij een zogenaamde ‘automatische externe defibrillator’ (AED) die in de buurt hing. Toch heeft België amper AED’s. “De gebeurtenissen van dit weekend bewijzen nochtans dat die apparaten echt levens redden”, zegt cardioloog Mathias Vrolix.

JBx/RDr/EGO/SSJ

In Meeuwen-Gruitrode kon burgemeester Lode Ceyssens (CD&V) zaterdagavond tijdens een feest de 54-jarige Dilsenaar Jean Leenders reanimeren dankzij de aanwezigheid van een AED. Slechts enkele uren eerder deden supporters van voetbalclub ‘De Hammers’ in het Vlaams-Brabantse Opwijk hem dat voor bij een 48-jarige speler, die na een hartstilstand in elkaar was gezakt.

Er werden sinds 2007 in ons land zo’n 5.000 AED-toestellen geïnstalleerd maar dat aantal blijft onvoldoende, vindt het Rode Kruis Vlaanderen. “De gebeurtenissen van dit weekend bewijzen nochtans dat die apparaten écht levens redden”, zegt Mathias Vrolix, diensthoofd cardiologie van het Ziekenhuis Oost-Limburg. “Toch is België in Europa nog steeds bij de slechtste leerlingen van de klas.”

Lees het volledige verhaal vandaag in Gazet van Antwerpen.