BELGIË - WALES: 0-0

Voeten op de grond: matige Duivels gelijk tegen Wales

Print

Marc Wilmots moet een teleurgestelde Hazard troosten Foto: PN

De Rode Duivels zijn in hun EK-kwalificatiewedstrijd tegen Wales in groep B niet verder geraakt dan een 0-0 gelijkspel. Een uitverkocht Koning Boudewijn-stadion zag de nationale ploeg voor rust nog twee reuzenkansen creëren, maar Chadli en Lombaerts konden de netten niet doen trillen. In een kansarme tweede helft was het vooral opschrikken toen invaller Dries Mertens roerloos bleef liggen na een kopduel.

Alles over de Rode Duivels op Sportwereld.be

Marc Wilmots verraste toch enigzins met zijn opstelling: niet de door hem de afgelopen dagen en weken zo fel bejubelde Christian Benteke, maar Divock Origi kreeg een basisplaats. Een keuze die Wilmots als volgt verklaarde: ‘Dat is een keuze voor snelheid en diepgang. Hij kan scoren en is in vorm.’ De andere tien waren de verwachte namen, met Witsel en Fellaini in steun van spelverdeler Kevin De Bruyne. Bij Wales koos bondscoach Chris Coleman niet voor de aangekondigde jongeling Emyr Huws, maar voor David Cotterill.

De Rode Duivels hadden goed naar de opmerkingen van bondscoach Marc Wilmots geluisterd, want van de flankverdedigers Jan Vertonghen en Anthony Vanden Borre bleef er voor de pauze telkens eentje keurig achterin. De Tsjechische ref Pavel Kralovec zag na een gelijkopgaand openingskwartier dat de Rode Duivels de partij in handen namen. Een bedrijvige Hazard dribbelde zich voorbij enkele tegenstanders en schoot vanuit een schuine hoek recht op Hennessey. Na een sublieme hak van Origi had Chadli de 1-0 aan de voet, maar ook hij raakte niet voorbij de doelman van Wales. Nog voor het halfuur vuurde Lombaerts na een corner fraai op doel: zijn schot spatte uiteen tegen de paal, Origi mikte de rebound verrast net naast. In de eerste periode konden de bezoekers enkel dreigen bij een vrije trap van Gareth Bale. De ster van Real Madrid vuurde een kanonschot af op Thibaut Courtois, die slechts met de nodige moeite kon pareren.

Na de pauze was het een pak minder voor de troepen van Wilmots. Het tempo zakte, goede combinaties in de zone van de waarheid waren er nauwelijks. De beste kansen waren dan ook voor Wales. Een sprintende Bale knalde voorlangs, Courtois ging goed plat op een lage schuiver van Robson-Kanu. In de slotfase was er even paniek toen invaller Dries Mertens roerloos bleef liggen na een luchtduel met George Williams, maar na verzorging leek de schade mee te vallen. De Napoli-winger werd uit voorzorg wel vervangen door Adnan Januzaj. Helemaal aan het eind van de 6 minuten extra tijd die door de verzorging van Mertens werden bijgeteld, kregen de Duivels bij een scrimmage nog een enorme kans op de onverdiende volle buit, maar Maroune Fellaini maaide op een meter voor de doellijn over de bal.

Door het nieuwe puntenverlies zakt België met vijf op negen naar de vierde plaats in de groep, op vier punten van leider Israël. Ook Wales en Cyprus hebben nu meer punten dan de Rode Duivels. België heeft wel een wedstrijd minder op de teller, omdat de interland tegen Israël in september uitgesteld werd wegens de onstabiele situatie in het land. Cyprus haalde het in eigen huis met forfaitcijfers (5-0) van Andorra, later op de avond won Israël met 3-0 van Bosnië-Herzegovina.

Voor de Rode Duivels was het treffen met Wales de laatste wedstrijd van het jaar. De eerstvolgende EK-kwalificatiewedstrijd staat pas op 28 maart 2015 op het programma. Dan zakt Cyprus naar het Koning Boudewijnstadion af. Drie dagen later (31 maart 2015) gaat België op bezoek in Israël.

Bekijk hier de volledige stand in groep B!

Opmerkelijk:

De fans in het uitverkochte Koning Boudewijn-stadion begonnen naarmate de wedstrijd naar het einde kabbelde te morren, de lat is duidelijk hoger gelegd. Om even in perspectief te plaatsen: de Rode Duivels mogen niet ontevreden terugkijken op 2014 want in dit kalenderjaar verloren ze op twaalf wedstrijden slechts één duel van belang, de kwartfinale op het WK tegen Argentinië.

 

Belangrijkste fases:

7’ - Uit het niets kan Ramsey oprukken naar het doel van Courtois. Jan Vertonghen moet alle zeilen bijzetten en maakt het gevaar onschadelijk met een sliding.

14’ - Lombaerts kan Ramsey enkel foutief afstoppen. De bal ligt op zo’n vijfentwintig meter van het doel van Courtois. Bale vuurt een raket af, maar Courtois redt.

23’ - Schitterende actie van de Duivels. De Bruyne speelt in op Origi die met een subliem hakje Chadli afzondert. Hennessey komt bijzonder snel uit zijn doel en houdt zo de 0-0 op het scorebord.

26’ - Na een corner belandt de bal voor de voeten van Lombaerts. Die legt hem klaar voor zijn linker. Het leer spat uiteen tegen de paal, Origi tikt de herneming rakelings naast. België duwt door voor de openingsgoal.

40’ - Vanden Borre wordt de doorgang ontzegd door Robson-Kanu, die een stevige elleboog plant in de hals van de rechtsback. Altijd geel, meneer de scheidsrechter.

46’ - Chris Coleman grijpt in bij de rust, hij brengt met George Williams een echte spits. Hij komt in de plaats van Cotterill.

56’ - De Belgen staan even uit positie en daar profiteert Bale bijna van. Hij plaatst een serieuze versnelling en haalt verschroeiend uit. Het grondscherend schot zoeft naar voorbij de tweede paal.

63’ - Niet Mertens, wel Benteke komt tussen de lijnen. Origi verhuist naar de rechterflank.

65’ - Fellaini strijdt met Allen om de bal en gebruikt hiervoor zijn linkerelleboog. Het bloed gutst uit de neus van de Liverpool-middenvelder. Fellaini mag zeker niet mopperen dat deze actie onbestraft blijft.

74’ - Het Koning Boudewijnstadion juicht luid bij de intrede van Napoli-winger Dries Mertens, in de plaats van Divock Origi. Hult hij zich opnieuw in de rol van supersub?

84’ - Courtois heeft nauwelijk werk gehad maar is bij de pinken op een streep van Robson-Kanu.

85’ - Mertens blijft roerloos liggen nadat hij het hoofd van Williams tegen zijn slaap kreeg. Een akelig beeld, de medische staf rukt meteen uit. Williams krijgt geel, Mertens verlaat het veld op de draagberrie, met de handen voor de ogen. Januzaj komt hem vervangen.

90+6’ - Dan bijna toch de 1-0. De bal blijft hangen in de zestien van Wales. Benteke kopt, de bal raakt niet over de doellijn.

Herbeleef de wedstrijd hier van minuut tot minuut!

Meer voetbalnieuws